KATASTROOFILINE TULEKAHJU PALJASTAS ⟩ Pariisi Jumalaema kirikut hoiab koos ebatavaline raudskelett

Inna-Katrin Hein
Copy
Pariisi kuulsas keskaegses Jumalaema kirikus lahvatas 15. aprillil 2019 tulekahju, mis hävitas pikihoone tammepuust ja pliist katuse ning kahjustas kiriku siseosa. Kaks torni jäid siiski püsti. Alates sellest on kirikut uuritud ja seda ehitatakse taas üles
Pariisi kuulsas keskaegses Jumalaema kirikus lahvatas 15. aprillil 2019 tulekahju, mis hävitas pikihoone tammepuust ja pliist katuse ning kahjustas kiriku siseosa. Kaks torni jäid siiski püsti. Alates sellest on kirikut uuritud ja seda ehitatakse taas üles Foto: Mario FOURMY/SIPA/Scanpix

Prantsusmaa pealinna Pariisi ajaloolises Jumalaema kirikus (Notre-Dame de Paris) lahvatas 15. aprillil 2019 põleng, mis kahjustas tõsiselt ikoonilist keskaegset hoonet. Katastroofiline tulekahju andis aga teadlastele võimaluse uurida hoone arhitektuuri nagu ei kunagi varem.

Mõni kuu pärast põrgutule kustutamist avastasid teadlased, et gooti stiilis katedraali ehituskive hoiavad koos raudklambrid. Sellist ehitustehnikat polnud selle ajastu hoones kunagi varem dokumenteeritud, selgub 15. märtsil ajakirjas PLOS One avaldatud uuringus.

Jumalaema kiriku lehekülje kohaselt ehitati sakraalhoone mitmes etapis. Ehitustegevus algas 12. sajandi esimeses pooles ja jätkus järgmised 300 aastat, teatab livescience.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles