ELU 25 Jeesus kui homo, neeger, trans ja kliimapagulane ning tema kümme uut sugu (1)

Tee endale ise sobiva kostüümiga Jeesus. Pilt internetimüügist. Foto: Internet
Peeter Espak
, orientalist, usundiloolane, kuulehe KesKus autor
Copy
  • Viimase aja pseudoteadlasted tõestavad, et Jeesus oli kas homo, neeger või trans.
  • Jääme ootama mittebinaarsest kliimapagulasest Jeesust, kes kannatab kliimaärevuse häirete käes.
  • Kui sa ei aktsepteeri luulusid Jeesuse kehal asetsevast imaginaarsest vulvast, oled sa vihkaja!

Peeter Espak kirjeldab, kuidas teaduse hulluksminevam versioon ei suuda oma näppe eemal hoida ühestki nähtusest. See, kuidas täna peetakse Jeesus erinevate uurijate arust kas transiks, homoks või neegeriks, on ilmselt alles algus.

Ammugi kollitab lääne vaimumaastikul ringi üks huvitav nähtus, mille kohaselt hakkavad nii teoloogid, ajaloolased kui eri arvamusliidrid ikka ja jälle Jeesust ümber konstrueerima sobivaks mingi ajastu poliitilise ideoloogia või ka kultuurilise õhkkonnaga.

Murrangulised "avastused"

Selline protsess on sageli toimunud akadeemiliste teadlaste või ka kirikutegelaste pugemise eesmärgil parasjagu kehtiva riigiideoloogia ees näitamaks ja tõestamaks, et juba Jeesus toetas samasuguseid ühiskondlikke eesmärke, milliseid on kaasajas määratud ellu viima „teadust“ rahastavad komisjonid või ka mõni partei, kelle ees ikka rohkema raha või ka positsiooni nimel kaasa koogutada püütakse.

Kui Saksa III riigi ajal arendati teooriat sellest, et Jeesus oli tegelikult hoopiski juutide poolt tagakiusatud tõeline aarialane (kindlasti blond ja sinisilmne, saksa aktsendiga rääkiv nahkpükstes tüüpiline baieri talupojanatuur), siis viimase aja pseudoteadlastele ja „riigiteoloogidele“ on vastavalt hetke oludele olnud omane juba teaduslik tõestamine, et Jeesus oli kas homo, neeger või transkehaline.

Osad usuvadki lollust ja kiidavad sellele kaasa, osavamad võtavad ideoloogilise allaheitlikkusega kaasneva hüve vastu ja mängivad kaasa.

Enda pudrukauss on uurija silme ees ideaalina kui Püha Graal ja sellele järgneb januselt ka vaim. Kõige rumalamad usuvadki lollust ja kiidavad sellele siiralt kaasa, osavamad võtavad lihtsalt ideoloogilise allaheitlikkusega kaasneva hüve vastu ja mängivad kaasa.

Väga levinud spekuleerivaks kujutelmaks ca. 20. sajandi keskpaigast peale olid ilukirjanduslikud väited sellest, nagu oleks Jeesusel olnud endise prostituudi Maarja Magdaleenaga mingitlaadi armusuhe või vähemalt võimalus sellise suhte tekkimiseks. Hiljem lisandusid neile spekulatsioonidele ka kõikvõimalikud vandenõuteoorialikud käsitlused Jeesuse ja Maarja Magdaleena abielust, mida arendas edasi ka Dan Brown oma „Da Vinci Koodis“.

Aastal 2012 tekitas aga suure sensatsiooni hiljem võltsinguks osutunud „Jeesuse naise evangeeliumi“ väidetavalt 4. sajandist pärit tekst, kus oli mainitud Jeesuse naist. Algusest peale kahtlasena tundunud tekst leidis aga igati sooja vastuvõttu nii mõnegi progressiivse teoloogi silmis.

Hipijeesus

Sellised esilekerkinud teooriad või kujutelmad aga peegeldasid vast enamasti pigem ca 60ndatel seksuaalse vabanemisliikumise käigus järkjärgult tekkinud arusaamu, et selles poleks mitte miskit imelikku, kui ka Jeesusel, keda kirikutraditsioon varasemalt pidas surmani tsölibaadis elanuks, oleks olnud pruut või naine.

Kui hipid iga põõsa taga sugu tegid, rahust ja armastusest rääkisid ja sageli ka ise Jeesused välja nägid, on üpriski mõistetav, et varem või hiljem pidigi tekkima läänemaailma diskursusesse paratamatult kuvand ka erootiliselt armuelu elavast Jeesusest. Kui ta ilmselgelt heast veinist ja ka toidust oskas lugu pidada, miks poleks võinud siis Jeesus oma inimpooluses ka muid bioloogilisi funktsioone täita samamoodi nagu kõik inimesed aegade algusest peale?

Homojeesuse tulek

Kuid unelmad sellest, et Jeesusel võis olla romantiline suhe naisega, hakkasid peatselt purunema seeläbi, et ühiskonnas sai naise ja mehe armastuse idealiseerimise ja seksuaalsuse vaba väljendusõiguse aeg kahe eraldi soo vahel läbi. Puhumas olid uued tuuled ning inimkonna ja looduse krooniks oli tõusmas uus ülima armastuse ja seda kehastava kangelase liik nimega homoseksualist!

Võimalus Jeesuse homoseksualismiks olla kõige tugevam, sest tema intiimne suhe järgija Johannesega olla Piiblist selgelt väljatoodav.

Nagu anglikaani preester ja inimõigusaktivist Paul Oestreicher maailma juhtiva vasakväljaande the Guardian artiklis „Kas Jeesus oli homo? Tõnäoliselt oli“ aastal 2012 kirjutas: „Idee sellest, et Jeesusel oli romantiline suhe Maarja Magdaleenaga on puhtalt ilukirjanduslik ja ei põhine ühelgi piiblitekstilisel tõendusmaterjalil. Teisalt aga tõendid selle kohta, et ta võis olla see, mida me täna kutsuma sõnaga „gay“, on väga tugevad“.

Võimalus aga homoseksualismiks olla kõige tugevam, sest Jeesuse intiimne suhe tema armastatud järgija Johannesega olla Piiblist selgelt väljatoodav.

Kaasaja Jeesuse variandid

Kuid kõigest mõned ajad hiljem on inimkonna ja looduse uueks krooniks tänasel päeval tõusnud hetero- ja homoseksuaalsete Casanovade asemel hoopiski uus meeletu paljusus pigem sootuid või fluiidseid olendeid, kelle kokkulugemiseks ja väljaselgitamiseks vajab teadupärast iga tõeliselt rahvusvaheline teadusülikool enda katuse alla tegutsema paarikümne professoriga soouuringute instituuti, mis kindlasti peatselt Eestisse asutatakse.

Ka piibellikust ennisaegade „hoorast“ on tänapäeval saanud hoopiski polüamoorne indiviid. Ning iganenud rassistlikku arusaama, et inimliigil on kaks sugu, on asutud teaduslikus diskursuses hoopiski nimetama halvustavalt cisseksismiks.

Kaasaja Jeesus – selleks, et olla maksvale ühiskondlikule ideoloogiale vastuvõetav – saab seega olla ainult kas suguvahetav ja mittebinaarne indiviid või näiteks mustanahaline või eskimo. Või vähemalt natukenegi pruun, et mitte olla tõlgendatav valge kapitalistliku heteroseksuaalse planeedivastase meesrõhujana.

Selleks, et äratada tähelepanu ja heakskiitu nii vasakajakirjanduse kui teaduse rahastajate silmis, ei piisa enam sellest, et teha Jeesusest omasoolembi, sest homod ja lesbid nagu ka feministid on ammugi omandanud uuema aja diskursuses ja ühiskondlikus vastuvõtus kahtlusttekitava varjundi kodanlik-natsionalistliku kapitalistliku rõhumismehhanismi mutrikestena, kes kinnistavad ühiskonda tänaseks vananenud ja väärastunud kujutelmarusaamu mehe ja naise bioloogilisest olemasolust. Järelikult – Jeesus oli trans!

Transjeesus

Kui alles mõned aastad tagasi tõestasid vasakäärmuslikud ringkonnad seda, et Jeesus oli mustanahaline, milliste absurditeooriate taha asus BLM liikumist heaks kiites ja Jeesuse valge mehena kujutamist kunstis revideerida soovinud Canterbury peapiiskop Justin Welby, siis Cambridge'i ülikoolist on uuema teadussaavutusena suurde maailma meediasse jõudnud teave, et Jeesuse “keha oli seksualiseeritud nii mehelikus kui naiselikus mõttes“ ning tegu oli „transkehaga“.

Nooremteadur Joshua Heath kasutas oma teooriate näitlikustamiseks jutluse käigus transjeesusest keskaegseid ja renessansiajastu kunstiteoseid ning ka hilisemat materjali, milledel kujutatud veritsevat haava esitles ta kui „vagiinat“ Jeesuse kehal.

Samamoodi, kui mõni Hollywoodi staar ei kanna aluspesu salajase sooviga, et „tehke ometi mu suguorganist pilti, et ma jälle lehte saaks“.

Iseenesestmõistetav, et säärane jaburus maailmakuulsast tippülikoolist (millesarnaseid on muide juba aastaid enne arendatud eri vasakuurijate poolt ka mujal ülikoolides ja kväärjeesus koos oma vagiinaga on ammune külaline ka mitmetes varasemates „teadus“uurimustes) äratas ka eri suurte meediaväljaannete tähelepanu. Samamoodi, kui mõni Hollywoodi staar järjekordselt aluspesu mittekandes salajase sooviga, et „tehke ometi mu suguorganist pilti, et ma jälle lehte saaks“.

Cambridge’i Trinity Colledge’i dekaan Michael Banner nagu ka vasakväljaanded asusid aga esitatud väiteid kaitsma või õigustama ikkagi „teaduse“ seisukohalt. Kritiseerijad olla transinimeste suhtes sallimatud, kelle kaitseks ollagi sõna võetud, näevad woke-tonti seal, kus seda pole ja ei suuda mõista käsitluse taga seisvat suurt teadust!

Ehk kokkuvõtlikult – kui sa ei aktsepteeri kellegi luule Jeesuse kehal asetsevast imaginaarsest vulvast, mis muudab selle keha transkehaks, oled sa vihkaja! Mitte mingit woke-tonti pole olemas – kõik puha parempopulistide väljamõeldis!

Kaasamäng ideoloogilistel kaalutlustel

Kuigi me teame päris kindlalt, et Jeesuse nahavärv oli pigem „valge“ – umbes nagu ka tänapäevastel liibanoni eri araablastel, süürlastel, isegi saudidel, juutidel ja üldse kogu sealse Vahemereregiooni rahvastel (sh kreeklased, roomlased, kes suuresti tõenäoliselt välimuselt ei erinenudki) – võeti pseudoteaduslik teooria pruun- või mustjeesusest teaduse ja kiriku kõrgeimal tasemel ikkagi omaks.

Kardetakse, et vastuolluminek väljapressiva ja terroriseeriva vasakäärmuslusega jätab ideoloogilisele puhtusele pleki, rikub ära edasise tööelu.

Ning loomulikult pole mingit transjeesust ega tema kehas olevat veritsevat vagiinat kunagi kuskil väljaspool kaasaegseid marginaalseid kujutelmi olemas olnud – ei kunstis, ega päris elus. Igas avauses naise suguorgani äratundmine on täpselt samane ammugi levinud radikaalide-kunstiajaloolaste kombega kõikides eenduvates ehitistes ning eriti ausammastes fallose sümboli leidmisega.

On selge, et õppinud teadusemehed ja kirikutegelased ei saa ka ise väidetut uskuda ja pigem ideoloogilistel kaalutlustel mängivad kaasa või teesklevad. Ning tõenäoliselt teevad nad seda seetõttu, et eeldavad, et nende enda heaolu, avalik progressiivne maine nagu ka sissetulek sõltub sellest, et mitte liialt ärritada vasakäärmuslaste ja progressiivide kogukondi üles nende vastu protestima või mässama. Kardetakse, et vastuolluminek väljapressiva ja terroriseeriva vasakäärmuslusega jätab ideoloogilisele puhtusele pleki, rikub ära edasise tööelu.

Jeesus, mittebinaarne kliimapagulane

Sama toimub üle läänemaailma pea kõikides ülikoolides, ka meil Eestis. Professorid, rektorid, dekaanid ja direktorid teavad sageli väga hästi, millist täielikku jama nende alluvuses teaduse nime all läbi viiakse. 

Kui mõni aeg tagasi hakkas angloameerika akadeemilisest maailmast laekuma nagu vändrast saelaudu või Föderaalreservist dollareid mustanahalise ja homo-Jeesuse teooriaid, saigi aga kolleegidega arutletud, et millal liigutakse edasi. 

See on nüüd käes läbi Trans-Jeesuse sünni. Jääme ootama, millal mõni briti või USA ülikool teeb Jeesusest mittebinaarse kliimapagulase, kes lisaks kannatas kliimaärevushäirete käes. Õnneks on teaduspõllu kündmisel veel parimad ajad ees, sest tähestikku on vahepeal tekkinud pärast plussmärki juurde niivõrd suurel määral tähti, et lõppu ei näigi tulevat. Kõik sadakond uusolendit ja -sugu ootavad kasutamist ja riigi poolt uurimiseks rahastamist!

Tervikteksti leiad veebruarikuu KesKus'ist

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles