Ajakirjanik Kadri Kuulpaki lugude sari sai kohtus kaotuse: mis juhtus tegelikult? (2)

Katrin Lust
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Postimehe paberleht
Postimehe paberleht Foto: Elu24

Tänases Postimehes ilmus üle kolme lehekülje vabandus, mis puudutab Kanepi gümnaasiumi endist direktorit. Küsisime loo autorilt, ajakirjanik Kadri Kuulpakilt, mis võis looga nii viltu minna, et ka riigikohus leidis asja menetlusse võtmata jättes, et artiklite sarjas avaldatud väited ei leidnud mingit tõendamist.

Postimehe esikaas.
Postimehe esikaas. Foto: Elu24

Tänases Postimehes ilmus üle kolme lehekülje vabandus Kanepi gümnaasiumi endise direktori ees. Vabandus puudutab endise Postimehe ajakirjaniku Kadri Kuulpaki lugude sarja Kanepi gümnaasiumist. Lood ilmusid 2019. aasta suvel, neid oli lausa kümneid ja need puudutasid Kanepi koolis väidetavalt toimunut. Tänaseks on kõik Eesti kohtuastmed leidnud, et artiklites avaldatud väited ei ole tõesed.

Küsisime Kanepi gümnaasiumit puudutavate lugude sarjale kommentaari lugude autorilt Kadri Kuulpakilt, kes töötab nüüd ajakirjanikuna Õhtulehe ridades. Kas ajakirjanik tunneb otsuse tõttu isiklikku vastutust ning kuidas ta põhjendab avaldatud valeks osutunud väiteid täna?

Ajakirjanik Kuulpak toru ei võtnud ning saatis meile vaid sõnumi, kus palub kõik tema lugudega seotud küsimused esitada hoopiski vandeadvokaat Paul Keresele, kes esindas mainitud kaasuses Postimees Gruppi. «Tema esindas Postimeest selles asjas!» ütles valeks osutunud lugude sarja autor Kuulpak ning suunas küsimused advokaadile.

Vandeadvokaat Paul Keres ütles, et tema ei saa enam kohtuotsust kommenteerida, kuna Postimees Grupi juhatuse esimees Toomas Tiivel kirjutas talle täna hommikul ning lõpetas temaga kliendilepingu. «Praegu ei julge kommenteerida, kuna mul ei ole volitust seda teha,» lausus Keres ning lisas: «Ma ei esinda selles asjas tänasest enam Postimees Gruppi.»

Küsisime selleks looks ka toonaselt Postimehe vastutavalt väljaandjalt, praeguselt Eesti Ekspressi peatoimetajalt Merili Nikkololt, mis võis Kanepi kooli puudutanud lugudega nii viltu minna, et Postimees pidi avaldama vabanduse lausa kolmel leheküljel. «Vean terve päeva strateegiapäeva!» jäi ka Nikkolo napisõnaliseks.

Kanepi kooli endist direktorit ja teisi hagejaid esindanud advokaadibüroo COBALT vandeadvokaadid Kadri Michelson ja Kaidi Reiljan-Sihvart kommenteerisid kohtukaasust järgmiselt: «Ajakirjanik ja meediaväljaanne peavad mõistma seda, et sõnal on jõud. Ja sõnaga kaasneb ka vastutus. Tihtipeale neelatakse ebaõigete andmete avaldamisega tehtud ülekohus pragmaatilistel põhjustel alla ning pikka, kulukat ja närvesöövat vaidlust ei söandata ette võtta.»

Advokaadid märkisid, et valeväidete avaldamisega tehtud kahju saab leevendada ka avaldatu järelkontrolliga ning valeväidete kohta esitatud märgukirjadesse piisava tõsidusega suhtumisega.

Muide, ajakirjanik Kadri Kuulpakile ei ole see esmakordne kohtukaotus. Möödunud aasta sügisel leidis Harju maakohus, et tema Õhtulehes ilmunud muu hulgas kuulujuttudel põhinev artikkel, mis puudutas Allain ja Ester Karuse häälte ostmist, ei vastanud samuti tervikuna tõele. Tänaseks on Kadri Kuulpak otsuse edasi kaevanud ringkonnakohtusse.

Riigikohtu otsust antud loo kohta loe siit:

https://elu24.postimees.ee/7868006/poliitik-vs-ajakirjanik-ester-karuse-ja-ohtulehe-ajakirjaniku-kohtumadin-sai-lopu-toendina-vois-kasutada-anonuumsete-allikate-utlusi

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles