FOTOD JA VIDEO Hooldamata teed tekitavad liiklejatele peavalu. «Käruga kannatab vaid autoteel käia ja siin sõidavad ka rekad!» (5)

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Teeolud.
Teeolud. Foto: Erakogu

Elu24 lugejad jagavad toimetusega infot teeoludest. «20 kilomeetrit enne Tartut on täiesti hooldamata tee,» ütleb Tallinna-Tartu maanteel sõitev naine. «Tee on kitsas, rekad sõidavad, aga käruga kannatab vaid autoteel käia,» kirjutatakse Läänemaalt.

Kuigi käes on märts, valitseb õues suur talv. «Tallinna-Tartu maanteel on osa teest täiesti hooldamata. Näiteks Kärevere teemaja juures ja Rahingel. 20 kilomeetrit enne Tartut on täiesti hooldamata tee,» ütles Tartu poole teel olev naine. Vaata videot: 

Teise vihje saime Läänemaalt ja see puudutab olusid Taebla-Kullamaa ja Martna-Palivere teel. «Asulavahelised teed Läänemaal on hooldamata. Vahepeal pidin sõidutee peale minema koeraga jalutades, mõnes kohas on suured hanged ja tee kohati ühesuunaline,» ütles noor ema, kes peab ka lapsevankriga lumiste teedega toime tulema. «Enamuse ajast on siin nii halvasti hooldatud teed. Pool talve pole lapsega korralikult jalutada saanud. Tee on kitsas, rekad sõidavad, aga käruga kannatab vaid autoteel käia,» rääkis ta. «Kuulda on, et teehooldust ei tehta nii tihti, kui oleks vaja, sest raha selleks ei jätku,» lisas naine.

Teeolud Läänemaal.
Teeolud Läänemaal. Foto: Erakogu

Tallinnast Viljandisse viiva teega võis alguses olla rahul, kuid enne Viljandit muutusid teeolud keerulisemaks, ütles bussiga Viljandi poole teel olev neiu. «Viljandini on jäänud 18 kilomeetrit ja buss niimoodi raputab, sest tee tundub kohati hooldamata. Ilusast ilmast hoolimata on juhid teel ettevaatlikud ja kui keegi vastu sõidab, siis vähendatakse kiirust. Kui vastassuunast auto tuleb, siis on küll selline tunne, et kas ikka mahume üksteisest mööda, sest ega keegi ei taha oma auto küljega vallis olla,» rääkis ta. 

Tee enne Viljandit.
Tee enne Viljandit. Foto: Erakogu

Transpordiamet: lume lükkamiseks on ette nähtud kindel aeg

Transpordiameti taristu ehitamise ja korrashoiu osakonna juhataja Andres Piibeleht ütleb, et hommikune tuisk muutis teed üle Eesti talviselt libedaks. «Siinkohal tuletame meelde, et nii kloriididega libedusetõrjeks kui ka lume lükkamiseks on ette nähtud kindel aeg, Tallinna-Tartu maanteel mainitud kohas kaks tundi lumesaju lõpust. Tegemist on kõrgeima seisunditasemega teega,» ütleb Piibeleht. «Kõrgeima seisunditaseme hooldatud (st seisundinõuetele vastavaks) teeks loeme olukorda, kus sõidujäljed on lume- ja jäävabad. Eesmärk ei ole teed suviselt kuivaks saada,» lisab ta. «GPS väljavõtted kinnitavad, et teehooldaja reageeris õigeaegselt.»

«Rahalisi vahendeid ei ole Transpordiamet 2023. aastaks teede korrashoius kärpinud. Ei talviseid ega suviseid. Küll aga kannatab tulevikus teede seisukord muude meetmete (nt taastusremont, rekonstrueerimine) alarahastamise tõttu,» avaldab Piibeleht.

Läänemaa teede osas vastab Transpordiameti lääne üksuse juhataja Hannes Vaidla, kes ütleb, et Taebla-Kullamaa ja Palivere-Oonga teelt ei ole sellesisulist infot (tee kitsalt lahti aetud, liiklus ühesuunaline) Transpordiametini jõudnud. «Transpordiameti esindaja vaatas need riigiteed üle viimati veel sel nädalal ning mingisuguseid hooldealaseid puudusi ei täheldatud. Tänase seisuga on Lääne hooldepiirkonna riigiteede korrashoiu teostaja lepingupartner Warren Safety OÜ saanud hakkama ning suuremaid probleeme ei ole esinenud,» ütleb Vaidla ning lisab, et kindlasti tuleb arvestada, et käesolev talv on keskmisest lumisem olnud ning seetõttu on ka lumevallid teeäärtes tavapärasest kõrgemad.

«Kindlasti ei ole teeservades sama palju jalutamisruumi kui suvisel perioodil ja samuti ei ole maanteed talvisel ajal sobivaim koht lapsevankriga jalutamiseks,» ütleb Vaidla. «Riigiteede korrashoidu teostatakse sõltuvalt sellest, et oleks tagatud ettenähtud nõuded.»

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles