«Võtan vastu valimisplakateid puuriida peale panekuks.» Mis saab valimisreklaamidest pärast valimisi?

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Valimisreklaam.
Valimisreklaam. Foto: Taavi Sepp

Tõrva mees Taavi annab sotsiaalmeedias teada, et tema juurde on oodatud tänavatelt maha võetud valimisreklaamid. «Võtan vastu valimise plakateid. Mida suurem, seda parem,» ütleb mees, kes plaanib valimisplakatitele anda uue elu puuriida kattena. Nagu selgub, saab valimisreklaamist teha isegi kandekotte. 

Tõrvas elav Taavi on Facebooki grupis «Tõrvakas» avaldanud kuulutuse, kus annab teada, et ta on huvitatud valimisplakatitest. Taavi kirjutab: «Võtan vastu valimise plakateid. Mida suurem, seda parem. Puuriida peale panekuks. Erakond ei oma tähtsust.»

«Taaskasutus on popp!» ütleb postitusele kommentaari jätnud Eve. Taavi on sama kuulutuse postitanud ka Facebooki gruppi «Tasuta kraam», kus postitus on kogunud arvukalt kommentaare. Karoliine ütleb näiteks nii: «No ma ei tea, kas selle Reformi omadega on ikka teie puud kindlates kätes. Mis siis saab, kui üks hetk enam pole?» Ka Heli ei usaldaks puuriita plakatiga katta. «Võta Ref, saad kohe puudest lahti,» ütleb ta. «Ettevaatust! Poliitilised lubadused ei pea vett!» sõnab Peeter. Karin aga soovitab enne mõelda, kui valimisplakat oma puuriidale asetada. «Ei tasu katta! Kui mõnele plakat ei sobi, võib riidale tikku näidata!» ütleb Karin. «See reklaamplakatite materjal on väga hea materjal tegelikult. Ma olen kasutanud ka igasuguste asjade kinni katmiseks. Peab väga kaua vastu ega lähe tuule käes katki,» avaldab Mati.

Kommentaarides soovitatakse Taavil kirjutada erakondadele ja plakateid neilt küsida.

Valimisplakatitest huvitatud Taavi ütles Elu24-le, et ta pole ainus, kes plakatitele uue rakenduse leiaks. «Huvilisi jagub. Neid on tegelikult päris palju, kes ka tahaks,» ütles Taavi. Kui keegi soovib Taavile plakateid pakkuda, saab temaga ühendust meiliaadressil taavi0208@icloud.com  

Puuriit, mis ootab katteks valimisplakatit.
Puuriit, mis ootab katteks valimisplakatit. Foto: Erakogu

Mis plakatitest saab? 

Et teada saada, mida valimisplakatitega pärast valimisi tehakse, pöördusime reklaamiagentuuride poole ja uurisime neilt.

JCDecaux Eesti OÜ tegevjuht Kristiina Sepp ütleb, et pärast kampaaniate lõppu viiakse reklaamplakatid JCDecaux lattu, kus need sorteeritakse ning antakse üle jäätmekäitluspartneritele, kes korraldavad ümbertöötluse.

«Paberplakatid töödeldakse ümber näiteks ajalehe- ja joonistuspaberiks, lainepapiks ja muuks taaskasutatud paberimaterjaliks. Suurte reklaamtahvlite plakatid sõltuvalt materjalist töödeldakse ümber erinevateks plastprofiilideks, millest valmistatakse õuemööblit, näiteks pargipinke, lillekaste, terrasse, piirdeaedasid ja müratõkkeseinu või kasutatakse soojusenergia tootmiseks,» avaldab Sepp. 

Mis puudutab reklaamide hinnaklassi, mis tellijal tuleb plakati eest välja käia, siis ütleb Sepp, et reklaamkampaania hinnad sõltuvad asukohast ning eksponeerimise perioodist, samuti reklaamplakati mõõtudest.

Reklaamifirma Clyde OÜ esindaja ütleb, et valimisplakatid lähevad pärast eksponeerimist utiliseerimisele, samuti nagu kõik teisedki plakatid. «Ehk siis lähevad nad jäätmejaama, kus nad hiljem ümber töödeldakse.»

«Hinnad kujunevad vastavalt sellele, palju küsitakse konkreetse pinna eest, et oma reklaami eksponeerida ja kui kõrgele see paigaldatakse. Määrav on ka bänneri suurus ja lõpuks olenevalt asukohast lisandub ka reklaamimaks. Puhtalt toote hind on meil keskmiselt 15 eurot ruutmeetri kohta,» avaldab Clyde OÜ.

Viru ReklaamiAgentuur aga edastab kõik välireklaamid vastavalt kokkuleppele tellijale tagasi. «Hindasid me kahjuks ei avalikusta, sest see on konfidentsiaalne.»

Elu24 uuris ka Eesti juhtivalt jäätmekäitlus- ja kommunaalteenuseid pakkuvalt kontsernilt AS Eesti Keskkonnateenused, mida nemad valimisreklaamiga teevad. AS Eesti Keskkonnateenused juhatuse esimees Argo Luude avaldab: «Kui sellise reklaami materjal on sobiv ja see meie kätte jõuab, siis laseme nendest teha kandekotte. Samas meile palju sellist materjali ei jõua.» 

Reklaamidest tehtud kotid.
Reklaamidest tehtud kotid. Foto: Erakogu

«Hetkel veel valimisreklaamist tehtud kotti näidata ei ole, sest reklaamid alles võeti maha, aga siin on näide teistest reklaamidest tehtud kottidest,» ütleb Luude ja jagab Elu24 toimetusega fotosid. 

Suurest reklaamist tehtud kott.
Suurest reklaamist tehtud kott. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles