VIIMANE VAATUS ⟩ Ulatusliku narkoäri väidetav ninamees sai lõppsõna: ma ei organiseerinud nende jaoks midagi

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy
05.12.2022, Tallinn, Harju maakohus. Davit Mantskava ja Peter Perkin süüdistuses KarS § 184 lg 2(1) järgi, Kristjan Tuul ja Grete Õunapuu süüdistuses KarS § 184 lg 2 p 1 järgi.
05.12.2022, Tallinn, Harju maakohus. Davit Mantskava ja Peter Perkin süüdistuses KarS § 184 lg 2(1) järgi, Kristjan Tuul ja Grete Õunapuu süüdistuses KarS § 184 lg 2 p 1 järgi. Foto: Konstantin Sednev/Postimees Grupp

6. märtsil jõudis Harju maakohtus viimase vaatuseni 2021. aastal alanud kohtuprotsess, milles 15 noort astusid kohtu ette süüdistatuna narkootiliste ainete ebaseadusliku käitlemises. «Ma ei organiseerinud nende jaoks midagi ja nende tegevusest ei õnnestunud mul mingit kasu saada,» ütles grupi ninameheks peetav Davit Mantskava oma lõppsõnas.

Kui üksteist noort on 2021. aasta algul alanud kriminaalasjast juba varem eraldatud, kuna nad läksid prokuratuuriga kokkuleppele, siis neli süüdistatavat on siiani kohtu all. 6. märtsil Harju maakohtus toimunud istungil jõudis kohtusaaga viimase vaatuseni, kus Grete Õunapuu, Kristjan Tuul, Peter Perkin ja Davit Mantskava said võimaluse lõppsõnaks.

Samuti pidas kaitsekõne viimase kaitsja Andres Simson, kes heitis prokuratuurile ette pinnapealset uurimist ning sõnas, et Mantskava süüdistuse kontseptsioon on arusaamatu ja oma olemuselt üdini väär. Kaitsja hinnangul on prokuratuur Mantskava grupi liidri rolli lihtsalt välja mõelnud ning see ei tugine ühelegi tõendile. 

«Isik ei saa kuuluda gruppi, mille liikmeskonnast ja tegevusest pole tal endal aimugi. Samuti ei ole ühtegi tõendit, et ta oleks kedagi gruppi värvanud. Jääb arusaamatuks, miks teda keskseks figuuriks peetakse,» sõnas Simson kohtuistungil peetud kaitsekõnes. Simsoni hinnangul välistab Mantskava süü eelkõige äärmiselt suur endiste kaassüüdistatavate antud vastuoluliste väidete hulk.

Kaitsja vaidlustas karistuse

Muu hulgas seadis Simson küsimärgi alla Mantskava karistuse, milleks prokuratuur on  taotlenud 16 aastat vangistust. «Kuigi ma leian juba ainuüksi seda, et kvalifikatsioon on vale, siis tuleb mul nõustuda kolleegi tehtud analüüsiga, et antud kaasuses on isikutega, kellega sõlmiti kokkulepped ja kes on kinnitanud enda poolt ainete käitlemist kümnetes kilodes, põhjendamatud käärid,» selgitas kaitsja ja täpsustas, et tema hinnangul on võimalik Mantskavat karistada äärmisel juhul tingimisi vangistusega ja lugeda kohtuotsusega tema karistus kantuks. «Arvestades tema võimalikku süüastet, ei peaks tema karistus erinema kokkuleppeid sõlminud isikute karistusest,» märkis Simson.

Peter Perkin (vasakul) ja Davit Mantskava.
Peter Perkin (vasakul) ja Davit Mantskava. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Kaitsja lisas, et Mantskaval on Eestis elamisluba ja vajadusel kindel elukoht, ta on varem kriminaalkorras karistamata ning omandamas kõrgharidust. «Soovin veel mainida, et tema vahistamisega sai kahju tema ettevõte Georgian Food & Wine OÜ, mida ta juhtis.» 

Soov olla täieõiguslik Eesti kodanik

Grupi juhtimises süüdistatav Davit Mantskava lausus kohtuistungil, et enamikku süüdistatavatest ta ei tunne ning pole midagi valesti teinud. «Ma ei organiseerinud nende jaoks midagi ja nende tegevusest ei õnnestunud mul mingit kasu saada,» lausus ta täpsustuseks.

Gruusiast pärit Mantskava selgitas, et on oma 31 eluaastast kolmandiku Eestis elanud ning peab seda oma koduks. «Olen maksnud makse, oskan A2 tasemel eesti keelt ning omandan hetkel B1 taset, et saaksin taotleda kodakondsust,» rääkis ta kohtuistungil ja lisas, et soovib olla täieõiguslik Eesti ühiskonda integreeritud kodanik. «Ainuke asi, mida ma palun, on see, et ma saaksin minna tagasi tööle ja jätkata õpingutega,» lausu mees kohtule.

Kui vabaduses viibivad Grete Õunapuu ja Kristjan Tuul kohtuistungil sõna ei soovinud, siis vahi all viibiv Peter Perkin märkis, et sooviks veel viimast korda öelda, et siiralt kahetseb oma tegu. Ta selgitas, et tema ebaadekvaatne käitumine oli tingitud narkosõltuvusest ning sellest tingitud sündmuste ahelast. Tänaseks narkoraviga viimasesse etappi jõudnud, lubas Perkin kohtupingis kõneledes, et teeb kõik võimaliku, et sõltuvusega toime tulla. «Ma loodan, et ma väärin siiski võimalust ja et kohus mind väga rangelt ei karista,» lausus ta lõpetuseks.

Kohtu ette astus mitmeid tuntud noori

2021. aasta juuni keskel astus kohtu ette 15 noort, kelle seas oli palju tuntud nimesid, nagu TV3 tõsieluseriaalist «Rannamaja» tuntuks saanud Oskar Süvari, palgamõrvari kuuli läbi elu kaotanud ärimehe Mait Metsamaa poega Mathias-Mait Metsamaa, advokaadina leiba teeniv Kristjan Tuul, fotograafina nime teinud Jaanar Nikker ning kohalike omavalitsuste valimistel Reformierakonna nimekirjas kandideerinud Rait Kaspar Purje. Lisaks seisid süüdistatavate ridades Egert Hõim, Oliver Kivi, Robert Davtjan, Kristofer Metusala, Dhelory Ristkok, Grete Õunapuu, Usman Imtiyaz Wani ja Aleks Sakson.

2021. aastal alanud suuremahuline kohtuprotsess.
2021. aastal alanud suuremahuline kohtuprotsess. Foto: Sander Ilvest

Grupeeringu juhtideks peetavatele Gruusiast pärit Davit Mantskavale ja Peter Perkinile esitati süüdistus narkootiliste ainete ebaseaduslikus käitlemises suure varalise kasu saamise eesmärgil. Ülejäänud grupi liikmetele esitas prokuratuur süüdistuse narkootiliste ainete suures koguses ebaseaduslikus käitlemises.

Kriminaalmenetluses kogutud andmetel tegeles grupp narkootiliste ainete käitlemisega 2018. aasta suve lõpust kuni 2020. aasta suve keskpaigani. Süüdistuse järgi liikus grupiliikmete käest läbi vähemalt 263 kg marihuaanat, ligi 1 kg ketamiini, 2,4 kg kokaiini, enam kui 6000 MDMA-tabletti ja pea 2 kg kristalsel kujul MDMAd, mille väärtus hulgimüügis ulatus enam kui 2,1 miljoni euroni.

Tänavamüügist saadav tulu oleks olnud ligi 5 miljonit eurot

«Kohtueelse menetluse käigus selgitati välja, et narkootilisi aineid tõid grupi liikmed Eestisse nii auto kui ka reisibussidega Hispaaniast, Saksamaalt, Lätist ja Leedust ning müüsid neid edasi peamiselt Tallinnas. Selliste koguste juures ulatunuks tänaval narkomüügist saadav kriminaaltulu arvestuslikult kuni viie miljoni euroni,» märkis riigiprokurör Raigo Aas 2021. aasta jaanuaris.

Prokurör Raigo Aas.
Prokurör Raigo Aas. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Sama aasta augustis eraldas Harju maakohus ringkonnaprokuratuuri taotlusel kriminaalasjast Rait Kaspar Purje, Oskar Süvari, Dhelory Ristkoki, Oliver Kivi, Kristofer Metusala, Jaanar Nikkeri, Egert Hõimu, Mathias-Mait Metsamaa ja Usman Imtyaz Wani materjalid, kuna nemad läksid prokuröriga kokkuleppele.

Purje sai nelja aasta ja kümne kuu pikkuse vangistuse, millest tuli kohe ära kanda üks aasta ja üks kuu. Süvari sai viieaastase vangistuse, millest tuli kohe ära kanda üks aasta ja üks kuu. Ristkok sai nelja aasta ja kolme kuu pikkuse vangistuse, millest tuli kohe ära kanda neli kuud ja 29 päeva. Kivi sai kolme aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse, millest tuli kohe ära kanda neli kuud. Hõim sai nelja aasta ja kahe kuu pikkuse vangistuse, millest tuli kohe ära kanda neli kuud ja 25 päeva. Metsamaa sai kolme aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistuse, millest tuli kohe ära kanda neli kuud ja 25 päeva. Wani sai koos varasema kandmata karistuse liitmisega nelja aasta, 11 kuu ja 28 päeva pikkuse vangistuse, millest tuli kohe ära kanda neli kuud. Tingimisi vangistuse said Metusala, Nikker, Davtjan ja Sakson.

Kristjan Tuule, Grete Õunapuu, Davit Mantskava ja Peter Perkini osas teeb Harju maakohus otsuse 11. mail kell 12. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles