«Terve päev sai veedetud EMOs!» V Spa veest leitud ohtlik bakter rikkus koolivaheaja (2)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Terviseametile on laekunud veel teateid endal legionelloosi kahtlustavatelt inimestelt.
Terviseametile on laekunud veel teateid endal legionelloosi kahtlustavatelt inimestelt. Foto: Kristjan Teedema

V Spa andis sotsiaalmeedia vahendusel teada, et paneb mõneks ajaks uksed kinni. «Duširuumi veest on leitud Legionella pneumophila.» Külastajad on avaldanud, et jäid pärast spaapuhkust väga haigeks ning kogu koolivaheaeg on rikutud.

«V Spa jaoks on külaliste turvalisus ülimalt oluline. Koostöös terviseametiga teavitame, et V Spa on tänasest suletud, kuna duširuumi veest on leitud Legionella pneumophila,» kirjutas V Spa Facebookis ning suunas inimesi lugema terviseameti lehelt selle ohtliku bakteri kohta täpsemalt. Nad lubavad anda endast parima, et spaa jälle avada.

Lähiajal spaad külastanud inimesed on aga ääretult pahased ning jagavad oma kogemusi V Spa Facebooki postituse all. Enamik kirjutab, et terve pere jäi väga haigeks just vahetult peale spaakülastust. «Käisime läinud nädalal ja saime kogu paketi. Töövõimetud, oksendame, lastel kõhud lahti ning ka terve päev sai veedetud EMOs. Aitäh, V Spa!» kommenteerib üks pereisa, vihjates, et spaas käidi laste koolivaheajal.

«Meie kaheaastane laps hakkas laupäeval hommikusöögilauas oksendama. Kolmeaastasel tõusis samal päeval palavik 38,9 ja oksendas samuti. Mina oksendasin samuti. Olime teie juures 23.–25.02,» kirjutab teine.

«Ma ei tea kindlalt, kas see tekkis selle bakteri tõttu, aga pärast V Spa külastust me pere haigeks jäi. Pärast sellist uudist ei oska ju millegi muuga seostada,» rääkis perega spad külastanud naine Elu24le. Ta tõdeb, et praegu on lasteaedades suured viiruspuhangud, ning tegu ei pruugi olla selle just bakteri tekitatud haigusega. «Enne seda uudist oli juba nii palju inimesi, kes kurtsid, et olid oksendanud ja palavikus. Mulle on alati räägitud, et kui on igasuguste haiguste periood, ei tasuks ujulates käia, sest seal pidid haigused hästi levima,» lisab ta.

Naise sõnul pidid tema lapsed  praktiliselt terve vaheaja haigena kodused olema.

Terviseameti andmetel levib Legionella bakter veepiiskade või vee sattumisel hingamisteedesse. Legionella'd võivad soodsates tingimustes, nt veevoolu puudumisel, koloniseerida veesüsteemid (torustikud, reservuaarid, niisutid, basseinid, purskkaevud jms) ja paljuneda seal temperatuuril 25–42 kraadi.

Bakter põhjustab nakkushaigust legionelloosi, mille sümptomid on tõepoolest sarnased külastajate kirjeldustega: palavik, pea-, kõhu- ja lihasevalu, halb enesetunne, isutus, kõhulahtisus ja mitteproduktiivne köha. Samuti võib kujuneda kopsupõletik koos hingamisraskusega. Terviseamet hoiatab, et haiguse kulg võib olla raske. Haiguse peiteperioodiks on märgitud 2–10 (keskmiselt aga 5–6) päeva. Haigus ei levi inimeselt inimesele.

Uurisime V Spalt, kas nad leidsid bakteri juhuslikult või teevad nad veeproove tihti. Samuti küsisime, kuidas plaanib spaa korvata klientidele haigestumise tõttu halvasti lõppenud koolivaheaja.

Hotellijuht Triinu Teras suunas meid V Spa juhataja Gea Puidaku juurde, kes pole tänase päeva jooksul meile vastanud. Teras lisas vaid niipalju, et külastuse broneerinud klientidel on võimalik oma broneering tühistada või edasi lükata.

Tartu Postimehele on Puidaku siiski vastanud, sõnades, et tegemist polnud rutiinse kontrolliga, vaid terviseamet kontrollis paiku, millega puutus kokku üks riskirühma kuulunud eakas patsient.

«V Spas teostatakse regulaarselt kõiki nõutud veeproove ja need on olnud korras. Samuti jälgime iga päev oma vee kvaliteedi näitajaid,» märkis Puidak. Bakter tuvastati naiste duširuumi vees, aga kuidas bakter spaa dušivette jõudis, ei ole talle teada.

Juhataja lisas, et õnneks on kõik töötajad terved ning veesüsteemide spetsialistid juba tegutsevad, nagu on ette nähtud. Pärast seda võtab terviseamet uued proovid, mille vastused selguvad umbes 10 päeva pärast. «Loomulikult jätkab V Spa oma tegevust. Spaa avame kohe, kui proovid seda lubavad,» lubas Puidak. «V Spa on populaarne koolivaheaja veetmise paik ja loomulikult on kahju, et selline olukord tekkis, aga külaliste turvalisus on meile kõige olulisem.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles