SEGADUS KALAPULKADEGA Ettevõtted tunnistasid toodetes kasutatavate kalade päritolu

Chrislin Metsanurm
Copy
Eesti poeletil olevad kalapulgad. Pilt on illustratiivne.
Eesti poeletil olevad kalapulgad. Pilt on illustratiivne. Foto: Elu24

Rootsi päevaleht asus uurima kalapulkade päritolu, sest suur osa Soome kauplustes müüdavatest toodedest on valmistatud Vene kalast. «75 protsenti populaarseimatest kalaliikidest püütakse Vene vetest,» märkis külmutatud toodete ettevõtte Findus turundusdirektor Hendrik von Lowzowilt.

Päevaleht Dagens Nyheter (DN) asus Rootsis kalapulkade päritolu uurima pärast seda, kui Helsingin Sanomat (HS) teatas, et suur osa Soome kauplustes müüdavatest kalapulkadest on valmistatud Vene kalast. Rootsis on Soomega sarnane olukord. DNi uurimises tunnistas Rootsi viis suurimat jaeketti, et kalapulkade tooraine pärineb vähemalt osaliselt Venemaa vetest. Hoolimata sellest olid ettevõtted öelnud, et boikoteerivad Venemaa tooteid.

Vaid Rootsi Lidl ütles esialgu, et nende valikus pole Vene kala. Ettevõte muutis oma väidet, kui kuulis, et Soome Lidl oli HSile juba tunnistanud, et üle poole toorainest tuleb Venemaa vetest. Parandatud avalduses kohandati Soomest saadud väidet: suurem osa kalast tuleb Venemaalt, misjärel töödeldakse seda Hiinas või Lõuna-Koreas. Peale seda saadetakse see teistesse riikidesse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles