Suri Hiiumaa elu- ja terviseedendaja ning presidendilt ordeni saanud Vilma Tikerpuu

Elu24
Copy
Vilma Tikerpuu
Vilma Tikerpuu Foto: Kuvatõmmis Facebookist

26. veebruaril lahkus meie seast õpetaja ja Hiiumaa elu- ja terviseedendaja Vilma Tikerpuu.

«Täna lahkus meie seast Vilma Tikerpuu. Õpetaja, terviseedendaja, sõber, ema, vabatahtlik, Kärdla linna elanik. Alles ta saatis sotsiaalministeeriumi tunnustuse puhul video kaudu õhusuudluseid. Nüüd on meie kord. Aitäh, et olid Hiiumaal,» teatas Hiiu Leht pühapäeval ühismeedias.

Kurba uudist kinnitab ka Vilma tütar Kadri. «Ma armastan sind!» kirjutab ta postituses. 

Alles 19. veebruaril postitas Kadri oma Facebooki seinale, et ta ema viibib Hiiumaa haiglas. «Homme (20. veebruaril – toim) toimub Maarjamäe lossis terviseedendajate tunnustusüritus. Minu ema on samuti sinna kutsutud, et minister saaks tänada teda panuse eest terviseedendusse. Aga ema ei saa kahjuks minna, sest ta on Hiiumaa haiglas arstide hoole all. Tal on IV astme glioblastoom, mis diagnoositi novembris 2022.»

«Teen selle postituse selleks, et nii ema kui mina oleme väga sotsiaalsed inimesed ja meil on palju sõpru, kes soovivad teada, kuidas läheb,» lisas ta.

2018. aastal sai Vilma presidendilt Valgetähe V klassi ordeni. Toona jäi ta Postimehele kommentaare jagades tagasihoidlikuks. «Ma käin lihtsalt siin-seal abiks,» ütles ta. 

Tunnustusest kuulis ta kohe hommikul, kui telefon piiksus. Nimelt oli tütar Kadri saatnud Viinist sõnumi, milles teatas, et tal on uhke tunne, et president tema ema õnnitleb. «Mõtlesin, et mis nali see on,» ütles Vilma Tikerpuu mõni aeg hiljem Postimehele.

Pärast sõnumi lugemist läks ta arvuti taha ja luges uudist. Tõepoolest, oma nime ta sealt leidiski. «Ma ei suuda seda siiani uskuda. See on suur üllatus,» lausus ta.

Esiti ei osanudki ta pakkudagi, mille eest just tema teenetemärgi pälvis. Ordenisaajate nimekirjas on tema taga märge, et ta on kohaliku elu edendaja Hiiumaal.

Mõni aasta enne seda sai Tikerpuu riiklikult tunnustada ka terviseedendamise eest Hiiumaal. Seda tööd tegi ta saarel aastakümneid, muu seas juhtis ta aastaid Hiiumaa haigla nõukogu tööd.

Kohalik elu- ja terviseedendaja

Hiiuma koduloo lehel on märgitud, et Vilma Tikerpuu sündis 28. jaanuaril 1951. aastal Siberis, olles pärit küüditatute perest. Koolimineku ajaks jõudis Vilma tagasi Eestisse, elama asuti Rohukülla.

Tikerpuu õppis kehakultuuri Tallinna Pedagoogilises Instituudis ning Tartu Pedagoogilises Koolis, lisaerialana terviseõpetust Tartu Ülikoolis ning samuti täiendas end psühholoogia erialal. Muu hulgas õppis Tikerpuu giidiks ning tegi seda tööd aastakümneid.

Hiiumaale viis Tikerpuu vabatahtlik suunamine. Ta töötas Kärdla ja Palade koolis õpetajana, 1994. aastal pälvis Hiiu maakonna aasta õpetaja tiitli. 1995. aastast töötas ta 20 aastat ametnikuna Hiiu maavalitsuses terviseedenduse ja tervishoiu valdkonnas, kümme aastat oli SA Hiiumaa Haigla nõukogu esimees. Lisaks oli Tikerpuu Eesti Memento Liidu juhatuse liige ning vabadusvõitlejate ja represseeritute Hiiumaa ühingu üks eestvedajaid.

Aastatel 1996–2013 juhtis Tikerpuu Hiiumaa Südametuba. 15 aastat korraldas ta maakonna noorte hulgas narkoennetuskampaaniat «Narko – ei!». Koostöös Eesti nahaarstidega on ta korraldanud Hiiumaa melanoomipäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles