Galerii: biokütusel töötava trimaraaniga sõidetakse ümber maailma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ökotrimaraan «Earthrace»
Ökotrimaraan «Earthrace» Foto: blogspot.com.

Ökotrimaraaniga kavatsetakse püstitada ümber maailma sõitmise rekord.

Uus-Meremaal valminud kolmekereline alus töötab inimrasvast valmistatud kütusel, vahendab Daily Mail.

 

«Earthrace» nime kandva paadi kapteni Pete Bethune`i sõnul alustavad nad oma teekonda järgmise aasta 1. märtsil Hispaaniast Valenciast.

 

23 meetri pikkune alus võtab pardale 3000 gallonit kütust ja täislastis kaalub 23 tonni.

 

Bethune ja tema abikaasa panid selle projekti alla kogu oma varanduse ja otsisid lisaks ka sponsoreid.

 

Aluse kapten näitas oma pühendumist projektile veel sellega, et lasi endale rasvaimu teha ja temalt võetud rasvast sai toota 100 milliliitrit biokütust. Bethune`i eeskujul lasid endale rasvaimu teha mitu ülekaalulist isikut, kellelt saadi kokku kümme liitrit inimrasva.

 

Sellest sai toota seitse liitrit biokütust, mis võimaldab trimaraanil läbida umbes 15 kilomeetrit.

 

Aluse kapteni sõnul on plaanis läbida 24 000 meremiili, alustades Valenciast ja liikudes edasi üle Vaikse, Atlandi ja India ookeani.

 

«Püüame ületada praegust rekordit, mille püstitas briti paat 1998. aastal, tehes maailmale tiiru peale 75 päevaga. Selleks peame 65 päeva jooksul pidevalt sõitma kiirusega 20 – 25 sõlme. Paadi maksimumkiirus on aga 40 sõlme,» selgitas kapten.

Bethun jätkas, et oma ettevõtmisega soovivad nad tõsta inimeste teadlikkust biokütuste kasulikkuse ja keskkonnasäästlikkuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles