Kirjandusteadlane Rein Veidemann kritiseerib aastapäeva kätlemist: see võiks jääda eksperimendiks (15)

Elu24
Copy
Vabariigi presidendi tänavune kätlemistseremoonia oli veidi teistsugune kui varem.
Vabariigi presidendi tänavune kätlemistseremoonia oli veidi teistsugune kui varem. Foto: Raigo Pajula

Tänavu toimus Estonia kontserdimajas toimunud presidendi vastuvõtul varasema kätlemise asemel presidendi tervitustseremoonia ning külaliste nimesid televaatajatele välja ei hõigatud. «Järgmisel aastal antagu ERR-i kommentaatoritele nimekiri ühest või teisest kutsutud külalisest,» leiab kirjandusteadlane ja ERR-i nõukogu esimees Rein Veidemann.

Veidemann avaldas arvamust meedia- ja kommunikatsioonieksperdi Raul Rebase Facebooki postituse all, kus Rebane külaliste riietuste kommenteerimise üle arutles. 

Kirjandusteadlane Rein Veidemann, kes ise üritusel kohal oli, kritiseeris postituse all uudset kätlemisviisi. Nimelt toimus varasema kätlemise asemel tänavu presidendi tervitustseremoonia. See tähendas, et kätlemine toimus kiirendatud korras ja külaliste nimesid välja ei hõigatud.

Kirjandusteadlane Rein Veidemann.
Kirjandusteadlane Rein Veidemann. Foto: Mihkel Maripuu

«President Lennart Meri, meie riigi sünnipäeva rituaalide «arhitekt» laenas ka kätlemise tseremoonia soomlastelt,» teab Veidemann rääkida. «Iga aasta 6. detsembril on Soomes käteldavaid veel rohkem kui meil ning kätlemise «rongki» samasugune. Aga seal on heeroldi asemel Yle kommentaatorid stuudios, kes tutvustavad enamust Presidendi ja tema abikaasa eest läbi kulgevaid inimesi,» kirjutas Veidemann.

«Sel aastal sõitnud «kätlemistramm» võiks jääda eksperimendiks. Järgmisel aastal antagu ERR-i kommentaatoritele nimekiri ühest või teisest kutsutud külalisest,» leiab kirjandusteadlane.

Ta sõnas, et nõnda kulgebki «tramm», tõsi küll, pisut aeglasemalt, kui ka tuhanded kodus teleri ees istujad saavad teada, kes parasjagu presidendipaarile head vabariigi aastapäeva soovib. «Seekord läks kohati läbijooksuks,» leiab Veidemann.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles