Sära ja glamuuri taga: ikoonilise Oscari kuju kriminaalsed seiklused

Elu24
Copy
Oscari gala
Oscari gala Foto: Duo Media

Juba märtsis on taas aeg heita pilk Hollywoodi, kus on toimumas 95. korda filmimaailma suursündmus – Oscarite jagamine. Kinotööstuse ikooniliseimaks sümboliks kujunenud kuldne mehike on olnud oma ajaloo jooksul ihaldusobjektiks ka pikanäpumeestele.

Tegelikkuses pole trofee nii hinnaline, kui võiks arvata. Kuigi selle sümboolset väärtust võib pidada hindamatuks, on kullatud auhinna netoväärtus hinnanguliselt 400 dollarit. Alates esimesest tseremooniast on kadunud või varastatud umbes 80 Oscarit. Toome teieni viis pikantset seika, mil maailmakuulus auhind on sattunud valedesse kätesse.

Kui Whoopi Goldberg võitis 1991. aastal filmi «Ghost» eest parima naiskõrvalosa auhinna, ei osanud ta aimata, et tema Oscar satub prügikasti. Chicagos asuvale ametlikule kujude tootjale puhastusse saadetud auhind läks ootamatult kaduma. Kast, mis oli avatud ja uuesti suletud, saabus näitlejale tagasi tühjana. Goldbergi Oscar leiti hiljem California lennujaama prügikastist ja varast ei saadud kunagi kätte.

Üks veidramaid juhtumeid seoses kuldmehikesega leidis aset 2000. aastal, kui veokijuht Lawrence E. Ledent varastas 52 kujukest vaid mõni nädal enne 72. Oscarite tseremooniat. Ledent mõisteti kuriteo eest kuueks aastaks vangi.

Järjekordne šokeeriv juhtum leidis aset 2018. aastal, kui mees nimega Terry Bryant varastas Frances McDormandi parima naisnäitleja auhinna. Ta tundis tembu üle uhkust ning jagas sotsiaalmeedias videot, kus esitles auhinda enda omana. Lõpuks saadi ka tema kätte ning arreteeriti ja talle esitati süüdistus varguses.

2014. aastal arreteeriti mees nimega Jaime De La Rosa, kes müüs eBays võltsitud Oscareid. Iisrael oli loonud ja müünud võltskujusid üle kahe aasta ning teeninud müügist rohkem kui 200 000 dollarit tulu. Lõpuks ta arreteeriti ja talle esitati süüdistus posti- ja rahapettuses. Talle määrati 375 000 dollari suurune kahjutasunõue, mille pidi tasuma Ameerika filmiakadeemiale.

Suurt kõmu tekitanud juhtum Oscari kujuga oli ka auhinnatseremoonial tehtud viga. 2018. aastal teatasid saatejuhid Warren Beatty ja Faye Dunaway ekslikult, et «La La Land» võitis parima filmi auhinna, kuigi tegelik võitja oli «Moonlight». Apsakas avastati alles siis, kui «La La Landi» meeskond oli juba asunud oma tänukõnesid pidama. Segaduse ja kaose keskel kuulutati lõpuks siiski välja tõeline võitja.

Oscarite otseülekanne Hollywoodist on Filmzone kanalil 12. märtsi ööl vastu 13ndat algusega 00:30 GMT +2. Telekanalite Filmzone'i ja Filmzone Plussi märtsikuu kavast leiab ligi 40 Oscari võitnud või sellele nomineeritud filmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles