Noore kunstniku Eva Elise Olli lahkumine tuli lähedastele šokina. «Ta oli kõige empaatilisem hing, seisis alati õigluse eest.»

Copy
Eva Elise Oll
Eva Elise Oll Foto: Sille Annuk

Teisipäeval teatati sotsiaalmeedias, et Eesti kunstimaastik on kaotanud särava noore kunstniku – igavikuteele on lahkunud 34-aastane Eva Elise Oll. «Ta oli kõige andekam kunstnik, empaatilisem lahke hing,» kirjutab kunstniku tuttav Facebookis. Galerist Piia Ausman leiab, et Oll oli kunstnik, kellel oli oma kindel stiil ja veenev sõnum.

Teisipäeval teatati, et meie seast on lahkunud noor ja andekas kunstnik Eva Elise Oll. «Jääd igavesti meie südamesse!» kirjutasid lähedased tema Facebooki seinal.

«Olen kunstiga tegelenud kogu elu, kuid kunstnikuks hakkasin end nimetama 19-aastaselt, mil alustasin õpinguid kõrgemas kunstikoolis Pallas,» ütles Eva Elise Oll ise enda kohta 2019. aastal. Lisaks kunstile õppis ta Tartu Ülikoolis kirjandust ja rahvaluulet ning kunstiajalugu. Noor kunstnik kuulus ka Tartu kunstnike liitu ja Kesk-Eesti kunstnike liitu. Isikunäitusi jõudis ta teha enam kui kümme ja ta osales paljudel ühisnäitustel. Üks viimaseid isikunäitusi oli tal Tartu kunstimajas 2021. aasta sügisel.

Eva Elise Olli veebisaidil on näha, et teda ootasid tänavu ees ühisnäitus Margus Tiitsmaaga (alias Sorge) märtsis ja aprillis Pärnu linnagaleriis, isikunäitus aprillis ja mais Telliskivi loomelinnakus Tallinnas ja samuti isikunäitus mais Physicumi galeriis. Tema looming oli oodatud ka noorte ekspressionistide ühisnäitusele 10. juulist 12. augustini Pallase galeriis.

Eva Elise Oll ja tema linnavaated.
Eva Elise Oll ja tema linnavaated. Foto: Sille Annuk

Näitleja Alo Kurvits sõnab Facebooki tehtud südamlikus postituses, et sellised lahkumised on mahajääjatele alati üüratult rasked. «Üks tore tüdruk Eva Elise Oll on läinud igavikuteele... Oh jah... Helesinist lendu Sulle sealpool toonelat... Et leiaksid igavese rahu... Jumalaga!»

Meelelahutaja Marco Tasane on uudisest šokeeritud. «Alles kaks nädalat tagasi ma suudlesin tervituseks oma kontserdil Eva Elise kätt! Kuidas ometi?» ei suuda ta mõista. Tasane on käinud ka mitmel tema näitusel. «Tartu on väike... Tal oli huvitav soeng ja see hakkas silma. Ta tundus alati loov ja elurõõmus… Juhtus tihti minu kontserdile,» räägib Tasane. Viimati kohtuti juhuslikult kaks nädalat tagasi. «Ma nägin teda kaks nädalat tagasi oma kontserdil klubis Salong. Suudlesin tervituseks veel ta kätt…»

Sotsiaalmeediast leiab ka Eva Elise sõbranna Daisy kirjutatud järelehüüde. «Ta oli kõige andekam kunstnik, empaatilisem lahke hing, alati õigluse eest seisev ja uskumatult toetav sõber. Me jääme Sind alati igatsema. Kallid ja paid Sulle!»

Piia Ausman: tal oli oma kindel stiil ja veenev sõnum

Haus Galerii juht ja omanik Piia Ausman isiklikult Eva Elise Olliga kokku ei puutunud, kuid ütleb tema kunsti iseloomustuseks, et silma torkab piltide sügav psühholoogiline alatoon, ekspressiivne värvi- ja vormikeel ning domineerib inimhinge seisundite maalimine. «Tema töid vaadates on näha, et suhteliselt noore kunstnikuna oli tal välja kujunenud oma kindel stiil ja selgelt loetav sõnumite ring, välja kujunenud käekiri. Tema töid iseloomustab ekspressiivsus ja nii vormiline kui ka sisuline deformeeritus, kus tema tegelaskujud on teatud paines ja lõhestatuses.»

Galerist Piia Ausman.
Galerist Piia Ausman. Foto: Peeter Langovits

«Eva Elise Olli kunst on psühholoogiline. Seda saadavad viited destruktiivsusele, maailmavalule, eneseotsingutele ja -kehtestamisele. Tema maalilooming kõneleb läbivalt isiksuste mitmestumisest, nende erinevatest meeleseisunditest. Ühe portree mitmest erinevast siseilmest, millele tegelast või tegelasi deformeeriv maalivõte viitab,» räägib Ausman.

Olli kunstile oli iseloomulik jõuline teemaväljendus ja ka värvide lahendus. Ausman sõnab, et linnavaateid kujutavates maalides on näha kunstniku mängulisemat ja rõõmsameelsemat poolt. «Subjektiivselt vaadates näib, et kui inimene maalilt puudub, siis tundub, et maal on optimistlikum,» ütleb Ausman ja lisab, et Olli ekspressiivne stiil meenutab ekspressiivset kunsti II maailmasõja järgsest ajast, mil hakati enam maalima inimhinge kannatavaid seisundeid.

Eva Elise Olli ärasaatmine toimub laupäeval, 25. veebruaril kell 13.00 Tartu Jaani kirikus. Lähedased paluvad lilli mitte tuua. «Selle asemel oleks Eval hea meel, kui teeksite annetuse loomade varjupaigale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles