Mõistatuslikku üheksandat planeeti võivad ümbritseda kuumad kuud, mis aitavad seda leida

Inna-Katrin Hein
Copy
Astronoomide arvates võib meie Päikesesüsteemi äärealal olla mõistatuslik üheksas planeet, kuid kindlaid tõendeid selle kohta ei ole veel leitud
Astronoomide arvates võib meie Päikesesüsteemi äärealal olla mõistatuslik üheksas planeet, kuid kindlaid tõendeid selle kohta ei ole veel leitud Foto: Vadim Sadovski/Shutterstock

Uuest uuringust selgub, et mõistatuslikku ja seni tabamatut üheksandat planeeti, mis võib, aga ei pruugi olla Päikesesüsteemi kõige kaugemas osas, võivad ümbritseda kuud. Need võivad samas olla selle planeedi leidmise võtmeks.

Kui üheksas planeet on olemas, asub see teoreetiliselt Neptuuni orbiidist kaugemale jäävas piirkonnas, mida tuntakse Kuiperi vööna, kirjutab livescience.com.

Astronoomid pakkusid esimest korda üheksanda planeedi võimaluse välja 2016. aasta uuringus, mis avaldati ajakirjas The Astronomical Journal. Nad kasutasid hüpoteetilist planeeti Neptuunist kaugemal asuvate objektide (ETNO) ebatavaliste orbiitide võimaliku seletusena. Need objektid on asteroidid, komeedid, kuud või kääbusplaneedid, mis asuvad Päikesest kaugemal kui 30 astronoomilist ühikut. Üks astronoomiline ühik on kaugus Maa ja Päikese vahel ehk ligi 150 miljonit kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles