HARULDANE Julius Caesari kunagises meelispaigas kasvab puu, mis trotsib gravitatsiooni

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Baia, Itaalia.
Baia, Itaalia. Foto: Shutterstock

Itaalias otsustas muidu tavalise välimusega puu kasvada tagurpidi ja eirata gravitatsiooni. Sellest hoolimata kannab puu vilju ja meelitab kohale arvukalt turiste.

Ühes Itaalia arheoloogiapargis Napoli lähedal Baias trotsib muidu tavalise välimusega puu gravitatsiooni. Nimelt kasvab ta teistpidi – mitte alt üles, vaid ülevalt alla.

Puu, mis kasvab teistpidi.
Puu, mis kasvab teistpidi. Foto: Ekraanitõmmis.

Baia hiilgeaeg oli Rooma valitsemise ajal ja see oli valitseva klassi üks populaarsemaid kuurorte. Ka Augustusele, Caesarile ja Nerole olevat meeldinud just siin puhata. Väidetavalt olevat Baia nime saanud Homerose Odüsseiast tuntud Odüsseuse laeva tüürimehe Baiuse järgi, kes legendi kohaselt olla maetud Baia lähedusse.

Siis aga kadus vulkaanipurske ja maavärina tõttu suurem osa linnast vee alla ja kuurort kaotas populaarsuse. Praegusel ajal korraldatakse veealuses arheoloogiapargis ekskursioone üle uppunud Vana-Rooma kuurordi iidsete ehitiste. Turistid saavad varemeid vaadata läbi paadi põhjas oleva klaasakna, vahendab Iflscience.

Teiseks turismiobjektiks on siinkandis seesama tagurpidi kasvav viigipuu. Viigipuu ise ei paista teistpidi kasvamises probleemi nägevat. Tema kasv ei aeglustu sugugi ja ta kannab endiselt vilju. Botaanikud pole aru saanud, miks viigipuu gravitatsiooniga «võitlust» ei lõpeta. Teisi sarnaseid puid piirkonnas ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles