Usain Boltil on sprinteri jaoks ideaalne kehaehitus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usain Bolt
Usain Bolt Foto: SCANPIX

Teadlased tegid enda sõnul kindlaks, kuidas sprinterite jooksukiirus on aasta aastalt kasvanud.

Põhjuseks on asjaolu, et jooksjad on muutunud pikemaks ja kõhnemaks, kirjutab The Telegraph.

Uuriti maailma sportlaste tippu kuuluvaid mees- ja naisjooksjaid eesmärgiga teha kindlaks, kuidas on võimalik aina paremaid tulemusi saavutada.

Uuring näitas, et nüüd tipus olevad sprinterid on pikemakasvulisemad ja kõhnemad. Just need kehalised karakteristikud annavad ülejäänute ees neile eelise.

Üks sellistest jooksjatest on Jamaica sprinter Usain Bolt, kes on nii olümpiavõitja kui maailmarekordite omanik.

Uurijate sõnul oli jooksja kohta hea kehaehitusega ka 1990. aastate kuulsus Carl Lewis. Ka tema oli rekordite omanik, kuid ta oli raskem ja lühem kui Bolt ning ta kehaehitus ei andnud talle nii palju eeliseid.

Kehaehituse erinevus on see, mis aitas Boltil Lewise rekordi purustada.

Briti Wolverhamptoni ülikooli biomehhaanika teadlase Alan Neville´i arvates peitub kõhnade ja pikkade sprinterite eelis selles, et nende kehal on rohkem nahapinda, mille kaudu eraldub soojust. See omakorda lubab lihastel olla pingeolukorras kauem.

«On kindlad tõendid, et mida pikem ja kõhnem on jooksja, seda paremaid tulemusi ta saavutab sprindis,» selgitas Neville.

Ta lisas, et kui varem olid sprinterid keskmist kasvu ja lihaselised, siis viimase kümne aasta jooksul on edukad sprinterid need, kes on kõhnad ja pikka kasvu.

Neville`i sõnul võib selle aasta Londoni olümpial  jooksude võitjaid ette ennustada kehakuju põhjal sportlaste varasemaid tulemusi teadmata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles