Ajalooliseks kujunenud Grammy õhtu lõppes šokeeriva võiduga

Getter Trumsi
, tegevtoimetaja
Copy
Lauljatar Beyonce 65. Grammy auhindadel.
Lauljatar Beyonce 65. Grammy auhindadel. Foto: Reuters/ScanPix

Tänavused Grammy auhinnad on jagatud! Säraval galaõhtul võidutses nelja võiduga Beyoncé, transnaine Kim Petras tegi ajalugu ja näitlejanna Viola Davis napsas endale haruldase ning ihaldatud EGOTi staatuse.

65. Grammy auhindade gala toimus Los Angeleses pühapäeval, 5. veebruaril, õhtut juhtis Trevor Noah. Piduliku tseremoonia ja sellele järgnenud auhinnaõhtu lõpuks kogeti kõike, nii ajaloolisi kui üllatavaid hetki.

Ajalugu tegi ka Hollywoodi näitleja Viola Davis, kes võitis auhinna oma memuaaride «Finding Me» audioraamatu eest. Sellega teenis Davis endale ihaldatud EGOTi staatuse. Nõnda nimetatakse artiste, kes on võitnud vähemalt ühe Emmy, Grammy, Oscari ja Tony auhinna. «See on olnud imeline teekond. Ma just EGOTisin!» rõõmustas Davis, vahendab NBC News.

Enim nomineeritud artist tänavusel Grammy auhindade jagamisel oli Beyoncé, kes kandideeris kokku üheksas kategoorias. Kusjuures lauljatar võttis vastu vaid ühe oma neljast võidust, sest ta jäi galale lootusetult hiljaks! Kolmanda võidu järel tegi õhtujuht nalja, et Grammyde korraldamine Los Angeleses tähendab, et kõik on kohal, kuid miinuseks on suured liiklusummikud.

Briti laulja, poistebändist One Direction tuttav Harry Styles oli nomineeritud kokku kuues kategoorias.

Harry Styles.
Harry Styles. Foto: AP/Scanpix

Õhtu lõpuks teenis Beyoncé kokku neli auhinda, mis tähendab, et lauljataril on karjääri peale kokku 32 Grammyt! Sellega on ta enim Grammy auhindu saanud artist, purustades George Solti rekordi. Solti oli dirigent, kes pälvis 22 aastat kestnud karjääri jooksul kokku 31 Grammy auhinda, millest esimese võitis ta 1954. aastal. 

Kõigi nende auhindade seas on Beyoncél puudu aga see üks ja ainus: parima albumi Grammy. Õhtu lõppes üllatavalt, kuna ka 2023. aastal jäi Beyoncé parima albumi Grammyst ilma.

Olles samas kategoorias nomineeritud koos selliste artistidega nagu Adele, Lizzo, Kendrick Lamar, ABBA ja paljud teised, tuli Beyoncél leppida kaotusega Harry Stylesile.

Styles võitis parima albumi Grammy oma kolmanda kauamängiva «Harry's House» eest. Lisaks napsas Styles õhtu jooksul parima popvokaali albumi tiitli. «See album on algusest lõpuni olnud mu elu parim kogemus. Kõik selle tegemisest koos oma kahe sõbraga kuni selle esitamiseni inimestele on olnud suurim rõõm, mida oleksin võinud tahta,» avaldas veebruari alguses 29. sünnipäeva tähistanud Styles oma tänukõnes.

Ajaloolise võidu pälvis Grammy õhtul ka transnaine Kim Petras. Nimelt võitis tema ja Sam Smithi lugu «Unholy» parima popduo kategoorias. Võiduga sai Petrasest esimene transnaine, kes on Grammy auhinna võitnud. Selle puhul sai lauljatar publikult ovatsiooni. «Tahan tänada kõiki transsoolisi legende, kes olid enne mind ja avasid need uksed, et mina saaksin siin olla,» tänas Petras.

Ühe suure üllatusena võiks esile tuua aasta laulu auhinna võitja, kelleks oli Bonnie Raitt palaga «Just Like That». Üllatusena tuli võit kõigile, sealhulgas Raittile endale. Samas võitis väga sarnase auhinna Lizzo loo «About Damn Time» eest. Kahe auhinna nimetused erinevad inglise keeles, kuid nende tähendus on peaaegu sama. Erinevuseks on Grammyde enda sõnul see, et Raitt võitis auhinna ainuüksi laulukirjutajana, Lizzo võit läks aga kogu tiimile, sealhulgas produtsentidele.

Veel mõned märkimisväärsed võidud

Parim uus artist – Samara Joy

Parim räppalbum – Kendrik Lamar, «Mr. Morale & the Big Steppers»

Parim muusikavideo – Taylor Swift, Saul Germaine, «All Too Well: The Short Film»

Lugu sotsiaalse muutuse eest – Shervin Hajipour, «Baraye»

Parim metal-esitus – Ozzy Osbourne, Tony Iommi, «Degradation Rules»

Parim rokkalbum – Ozzy Osbourne, «Patient Number 9»

Parim R&B laul – Beyoncé, «CUFF IT»

Parim räpplugu – Kendrick Lamar, «The Heart Part 5»

Parim pop-sooloesitus – Adele, «Easy on Me»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles