Tartus elav inglane bussis nähtust: kas see on postsovetlik mõtteviis, et lapsed vanuritele istet ei paku? (9)

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Bussi ootavad inimesed. Foto on illustreeriv.
Bussi ootavad inimesed. Foto on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Tartus elav inglane Ben jagab sotsiaalmeedias mõtteid bussis nähtud olukorrast. «Taas kord tormavad bussi astudes alla 12-aastased lapsed istet saama, trügides mööda väljuda üritavatest inimestest,» kirjutab Ben. Londonis üles kasvanud härra meelest on seesugune käitumine mõeldamatu. Samuti jahmatavad teda postitusele vastuseks tulnud kommentaarid, kus heidetakse inetut käitumist ette hoopiski eakatele. Uurisime protokollieksperdilt, kes kellele bussis istet pakkuma peaks.

Ben sündis ja kasvas üles Londonis. Kui ta lapsena bussi või metrooga sõitis, pakkus ta alati istet kellelegi, kes vajas seda rohkem kui tema. «See oli kaua aega tagasi. Ma pole kindel, kuidas on asjad Londoni ühistranspordis tänapäeval,» tõdeb Tartus elav inglane. «Elasin palju aastaid Kagu-Aasias ja ainus koht, kus märkasin samasugust käitumist nagu Tartus, oli ükskord Singapuri metroos, kus ma pidin kahele poisile ütlema, et nad püsti tõuseksid ja pakuksid istet vanematele inimestele. Poisid olid süvenenud oma telefonidesse,» räägib Ben ja lisab, et see osutab tõsisele probleemile, kui teeseldakse enda ümber toimuva mittemärkamist.

Ben räägib, et hiljuti sõitis tema tütar Tartus bussiga koos oma poiss-sõbraga, kes on samuti üles kasvanud Londonis. Tütar ütles, et tema sõber lasi ühel lapsel istme vabastada vanema inimese jaoks. «Võimalik, et Londonis on tõesti istekoha pakkumisega endistviisi,» ütleb Ben. Ta on märganud, et eestlased tavaliselt lepivad olukorraga ega hakka sekkuma. Kui näiteks keegi võtab bussis enda alla mitu istekohta, pannes kõrvalistmele oma kotid, siis tavaliselt ei tehta sellest välja ja lastakse sellel inimesel laiutada.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles