Hispaania võitlushärg kloonitakse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
El Alcalde
El Alcalde Foto: AP / Scanpix

Hispaania võitlushärga plaanitakse kloonida.

Rohkem kui 17 aasta jooksul on El Alcalde (Linnapea) nimelisest härjast saanud üks kuulsamaid härgi Hispaania härjavõitlusareenidel, kirjutab The Telegraph.

Lisaks on tal palju järglasi, kes samuti on kuulsaks saanud.

Nüüd aga soovitakse El Alcaldet kloonida, et tema etteasted saaks jätkuda ka pärast tema surma.

Härja omanik Vitoriano del Rio pöördus geneetikute poole, et ta lemmikhärja  head geenid säiliksid.

Del Rio palkas El Alcalde kloonimiseks USA kloonimisfirma ViaGeni. Härjalt võetud rakud istutatakse lehma munarakku, millest on tuum eemaldatud.

Kasutatakse sama tehnikat, mis ka kuulsa lamba Dolly kloonimise puhul.

Viimased pool aastat on del Rio oodanud Euroopa Liidu luba, et toimetada Texases Austinis asuvas laboratooriumis olevad rakud Hispaaniasse, et need saaks surrogaatlehma munarakku istutada.

Siiani on EL andnud loa mitme võidusõiduhobuse kloonimiseks, kuid veel mitte härja kloonimiseks.

«Loodan varsti häid uudiseid kuulda. Pidin kinnitama loa andjatele, et kloonitud härja liha ei kasutata toidu valmistamseks ning seda ei sööda,» sõnas härja omanik.

Del Rio loodab, et kloonloom sünnib veel sellel aastal Madridi lähedal asuvas Guadalix de la Sierra rantšos.

Lisaks loodetakse, et kloon on sama viljakas kui originaalloom El Alcalde ning sigitab vähemalt 40 järglast, kelle müügist saadav raha peaks aitama katta 30 000 euro (ligi 470 000 krooni) suuruseid kloonimiskulusid.

«Pole mitte mingisugust garantiid, et kõik ideaalselt õnnestub. See on esimene kord, mil võitlushärga kloonitakse. Loodame, et kloonil on sama head omadused kui originaalloomal,» selgitas omanik.

See, mida härjavõitlusmaailmas peetakse uuenduslikuks, ärritab  loomakaitsjaid.

Hispaania loomakaitsjate organisatsiooni Ecologistas en Acción esindaja Consuelo Polo sõnas, et härja kloonimine eesmärgiga ta hiljem meelelehutuseks tappa, on väga barbaarne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles