RITSIKAD TOIDU SEES? ⟩ Pulbristatud putukaid hakatakse kasutama lisaainena pitsas, pastas ja teraviljatoodetes (1)

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Uued reeglid nõuavad ka seda, et putukate sisaldus peab olema tootel märgitud.
Uued reeglid nõuavad ka seda, et putukate sisaldus peab olema tootel märgitud. Foto: Neva Zganec/PIXSELL, Scanpix

Purustatud putukad võivad sisalduda nüüd lisaainena pitsas, pastas ja teistes teraviljatoodetes ja enamik inimesi ei teagi, et nad putukaid koos oma lemmiktoiduga sisse söövad.

Euroopa Liidus müügil olevatest toitudest võib nüüd ühe lisaainena leida pulbristatud ritsikad. Putukatest valminud aine sisaldub väidetavalt pitsas, pastas ja teistes teraviljatoodetes, vahendavad Summit News ja The Washington Times.

Rasvast tühjendatud koduritsikad sisalduvad eurooplaste menüüs kogu kontinendil, ilma et enamik inimestest teaks, et putukad on nüüd nende toidus. ELi juhid on aga heaks kiitnud reegli, mis lubab tootjatel tärklisepõhistes toitudes jahu asemel kasutada purustatud jahvatatud ritsikaid.

Ritsikas. Foto on illustreeriv. 
Ritsikas. Foto on illustreeriv. Foto: Arvet Mägi

Euroopasse reisivad inimesed saavad kaaluda oma toidupakkide kaasavõtmist, öeldakse The Washington Timesi artiklis. Novembris andis Washington Post aga ameeriklastele nõu, et traditsioonilise tänupüha õhtusöögi asemel, mis pole praegu veerandile peredest taskukohane, peaksid nad vaatama hoopiski putukate poole.

Euroopa Komisjoni otsus

Euroopa Komisjoni selle kuu alguses vastu võetud otsuse on heaks kiitnud Euroopa Toiduohutusamet. Ameti sõnul on putukatest tehtud lisandit ohutu kasutada ja selle kasutamine on lubatud paljudes toodetes, näiteks teraviljabatoonides, küpsistes, pitsas, pastatoodetes ja vadakupulbris. Siiski on öeldud ka seda, et putukatest tehtud aine on ohutu neile, kellel pole allergiaid. Enne külmutamist kontrollitakse ritsikaid, et neis poleks ainevahetuse jääke.

Kriitikud arvavad, et kui putukaid hakatakse toidu lisaainetena laialdaselt aktsepteerima, siis hakatakse üleüldiselt putukate söömist normaalseks pidama.

«Liberaalne maailmakord näeb ette, et väikesed inimesed peavad sööma putukaid, et vältida kliima kõikumist,» kommenteeris USA poliitik David Blount olukorda. Euroopa Liit kiitis hiljuti heaks ka Alphitobius diaperinus'e ehk jahuussi kasutamise inimtoiduks.

Kuigi nii mõnedki kliimaaktivistid putukate söömist propageerivad, on paljud selle suhtes kriitilised. Kardetakse parasiitnakkusi, mida putukad võivad endaga kanda, samuti ei mõisteta, kuidas muidu rangete reeglitega Euroopa Liit lubab toidu sisse putukaid. «Euroopa Liit on esitanud väga karme nõudeid imporditavale toidule. Kuidas nad nüüd ise jahule putukaid lisavad? Ma ei suuda seda reeglit mõista. Kas Euroopa Liidu kodanikud lepivad sellega?» kirjutab teemat kommenteerinud ameeriklane Twitteris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles