Aasta arst Viivika Allas: oleme ikkagi väga väsinud sellest kõigest

Elu24
Copy
Perearst Viivika Allas oma kabinetis, mida ehivad mitmed lillekimbud.
Perearst Viivika Allas oma kabinetis, mida ehivad mitmed lillekimbud. Foto: Sander Ilvest/Scanpix/Postimees

«Hästi palju kohustusi on. Üks asi on töö pool, teine aga organisatoorne ja majanduslik pool. Iga perearst on ikkagi eraettevõtja,» sõnab aasta arstiks valitud Rõuge perearst Viivika Allas, kelle nimistusse kuulub praegu üle 2200 inimese. 

Väikeses kohas tähendab arstiks olemine Allase sõnul seda, et patsientidega suhtlemiseks tuleb valmis olla ka poes ja erinevatel üritustel. «Kui lähed lapsega lasteaia- või kooliüritusele ja siis hakatakse sinuga ainult meditsiinist rääkima. Tegelikult olen ma seal emarollis ja tahaks ikkagi seda rolli täita,» rääkis ta saates «Hommik Anuga».

Suurim karuteene, mida inimesed oma tervisele teha saavad, on Allase arvates neile antud soovituste eiramine. «Me pakume abi ja nad teevad täpselt seda, mida ise heaks arvavad,» jagas perearst, kelle arvates kipuvad haiged sageli ootama imet, mis kõik hädad nipsust minema viib. Iseendaga ei kiputa tööd tegema, kuigi palju seisab tervislikuma elumuutuse taga.

Lisaks on Eestis üsna suur arstide puudus. Allas on arvamusel, et noored tuleksid perearstiks hea meelega, kuid ei soovi kõiki tööga kaasnevaid kohustusi. «Tegelik elu on see, et me oleme ikkagi väga väsinud sellest kõigest,» lausus ta. «Hästi palju kohustusi on. Üks asi on töö pool, teine aga organisatoorne ja majanduslik pool. Iga perearst on ikkagi eraettevõtja.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles