Modellimaailmas ilma tegev Kati Karu avameelselt võitlusest aknega: üldjuhul ollakse ikka toetavad, aga...

Ketlin Kruse
, reporter
Copy

«Ma teadsin, et neile ei meeldi, mida nad näevad,» räägib Itaalias modellitööd tegev Kati Karu enda võitlusest aknega. «Ükskord üks meikar isegi kommenteeris: «Issand, miks su näonahk nii hull on, kas sa vett ei joogi?»»

Armin Karu modellist tütar Kati Karu on viimasel ajal sotsiaalmeedias jaganud avameelselt enda teekonda aknega. Viimases TikToki videos tunnistas ta, et Itaalia modelliagentuur soovitas tal koju lennata. «Ma teadsin, et nad ei ole rõõmsad selle üle, mida näevad,» lausus Kati kalkvel silmadega.

«Esimesed punnid ja hormonaalne akne lõid tõsisemalt välja umbes neli aastat tagasi,» meenutab Kati, öeldes, et näonahaga on tal tihtilugu probleeme olnud. «Peale seda olen käinud erinevate kosmeetikute juures näohooldustes ja proovinud ka antibeebipille, mis pidid väidetavalt aitama akne vastu, aga hoopis tegid palju hullemaks,» tunnistab ta.

Möödunud aasta suvel kirjutas dermatoloog neiule välja antibiootikumid, mille kuur näonahka oluliselt parandas. Rõõm kestis aga vaid kaks kuud.

«Kuni jõudsin modellitööreisilt tagasi ning punnid hakkasid tagasi tulema... Sellele järgnes järjekordne dermatoloogi visiit, vereanalüüside andmised, toidutalumatuse testi tegemine, et aru saada, kas akne on põletikust või mingist muust asjast tingitud,» räägib Kati kadalipust. Ta on püüdnud enda sõnul alati väga tervislikult toituda, palju vett juua ja kasutada näol vaid tooteid, mis ei ummista poore ega ole näonahale muudmoodi kahjulikud.

Kati Karu
Kati Karu Foto: Erakogu

«Aga ei, kõik analüüsid ja testid olid normis. Seega muud polnudki, kui paar päeva tagasi alustasin Roaccutane'i, kõige kangemate aknevastaste tablettide kuuriga.»

Modellinduses on ebatäiuslikkus õrn teema

Kati ei salga, et see kõik on pannud paraja põntsu tema enesekindlusele. «Modellinduses on akne ning ebaperfektsus õrn teema. Modellindust on väga keeruline teha, kui modellil on akne. Seda suuresti sellepärast, et konkurents on modellide vahel meeletu ning kui bränd saab valida modelli, kellel on klaar ning kena näonahk, või modelli, kellel on veidikenegi probleeme, siis võib arvata, kumb valitakse,» selgitab ta. «Ma ei mõista seda käitumist kuidagi hukka, sest see on arusaadav.»

Kuna modellid peavad alati olema «täiuslikud», tunnistab Kati, et enda võitlust aknega ta esialgu jälgijatega jagama ei kiirustanud. «See tuli raskelt ja võttis minult aega, aga tänu sotsiaalmeedias selle jagamisele olen nii palju julgem ning enesekindlam. Tänaseks see igapäevaselt minu olemist enam ei mõjuta. Aga eks see mõjutab nii palju, kui ma lasen sellele end mõjutada.» 

Ebameeldivad kommentaarid

«Üldjuhul ollakse ikka vastutulelikud ja toetavad, aga paar korda on tekkinud küll olukord, kus olen tööle kohale ilmunud ja meikija on vaadanud altkulmu,» meenutab ta. «Ükskord üks meikar isegi kommenteeris: «Issand, miks su näonahk nii hull on, kas sa vett ei joogi?» Teine kord vaadati enne meigi tegemist peale ja karjuti teisele poole saali fotograafile, et läheb pool tundi kauem, sest modellil on väga probleemne näonahk,» toob Kati näiteid.

«Ausalt öeldes nendel hetkel ma ennast väga mugavalt ei tunne, sest ega mul endalgi pole meeldiv nendele pildistamistele minna, kui näonahk on korrast ära. Aga asjad on nii, nagu on, ning tegelikult peaksin end rohkem julgustama, sest see olukord on minu kontrolli alt väljas ja selle üle stressamine või muretsemine teeb asja ainult hullemaks,» jääb ta siiski positiivseks.

Kati Karu
Kati Karu Foto: Erakogu

Kati sõnul on aga sotsiaalmeedias akneprobleemist rääkimine hoopis tema enesekindlust parandanud. «Olen meeletult õnnelik, et otsustasin seda teha, sest minu sotsiaalmeedia jälgijatelt on tulnud tohutult palju positiivset ja toredat tagasisidet ning see on kindlasti tõstnud minu enesekindlust ja soovi seda rohkemgi teistega jagada, et normaliseerida akne olemasolu.»

TikTokki postitatud videos tunnistas Kati, et Itaalia modelliagentuur ütles talle, et aknelise näoga klientide ette minemine ei teeks tema kui modelli kuvandile head. «Nad mainisid, et minu huvides nad saadaksid mind koju enda nägu ravima ja iseendale keskenduma. Olen enda agentuurile ja agendile megatänulik kõige eest, mida nad on siiani teinud, ning tean, et nad soovivad ainult head.»

Siiski tunnistas Kati, et oli tol hetkel löödud. «Muidugi hetkedel, kui on tagasilöögid, tundub asi nii kurvastav ja negatiivne, aga kõigel on põhjus ning järelikult see pidi nii minema. Usun, et kui nägu on korras, siis saan veelgi suurema enesekindluse ja hooga enda unistuse poole edasi pürgida,» ütleb ta lootusrikkalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles