VÄHENDAVAD DIPLOMAATILISI SUHTEID ⟩ «Eesti ajab Vene-vaenulikku poliitikat.» Moskvast peab lahkuma Eesti suursaadik

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Margus Laidre
Margus Laidre Foto: Vladimir Gerdo/TASS/Ekrānuzņēmums

Möödunud reedel sai Eesti suursaadik Margus Laidre kutse sellel esmaspäeval toimunud kohtumisele, kus talle anti teada, et tal tuleb Venemaalt lahkuda. «Öeldi, et jutuajamine tuleb lühike ja kaunis ebameeldiv,» sõnas Laidre.

«Eesti ajab väga Vene-vaenulikku poliitikat. Üheks on Vene saatkonna personali radikaalne vähendamine ning vastusammuna on Venemaa otsustanud alandada diplomaatilise suhtluse taset, paludes Eesti saadikul Moskvast lahkuda kahe nädala vältel. Samuti toovad Tallinnast ära koju oma saadiku,» rääkis suursaadik Laidre saates «Ringvaade».

Peale sellist teadet otsustas Läti Moskvast koju kutsuda enda saadiku ning saata välja Vene saadiku. Laidre sõnul on Balti riikide hoiak Venemaa praeguse juhtkonna poliitika suhtes ühtne ning ta leiab, et sellised käigud võiksid olla selge märk, et Venemaal tuleb enda poliitikat muuta.

Veel lisab Laidre, et Moskva õhus on tunda tugevat ärevus, eelkõige uute kuujuttude tõttu, et ees ootab järgmine mobilisatsioon.

«Soovitakse näidata, justkui kollektiivne Lääs ahistab Moskvat ja Moskva on valmis ennast kaitsma. On toimunud eriline muudatus. Räägitakse, et enam pole vastane Ukraina, pigem, et ollakse koos vennaliku Ukrainaga ning vaenlase imago on üle kantud Läänele,» räägib ta kuuldustest Venemaal. See olevat ka üks põhjus, miks Moskvasse on hakatud paigaldama erinevaid õhutõrjesüsteeme.

Riigist väljasaatmine lühikese aja jooksul toob Laidre sõnul ta ellu ootamatuid muudatusi, siiski oli ta Venemaal tööle asudes sellise võimalusega arvestanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles