FOTOD JA VIDEO ⟩ «Me tahame õiglust, me ei taha, et meie surnuid unustataks!» Protestid Peruu pealinnas saavad hoogu juurde

Elu24
Copy
Peruus Lima kesklinnas põleb valitsusvastaste meeleavalduste ajal hoone. Protestijad taotlevad viivitamatuid valimisi, president Dina Boluarte tagasiastumist ja kukutatud presidendi Pedro Castillo vanglast vabastamist. 19.01.2023.
Peruus Lima kesklinnas põleb valitsusvastaste meeleavalduste ajal hoone. Protestijad taotlevad viivitamatuid valimisi, president Dina Boluarte tagasiastumist ja kukutatud presidendi Pedro Castillo vanglast vabastamist. 19.01.2023. Foto: AP Photo/Martin Mejia

Peruu valitsus kuulutas 14. jaanuari õhtul protestide tõttu president Dina Boluarte vastu pealinnas Limas ja veel kolmes piirkonnas välja eriolukorra. Detsembris alanud protestilaine on nõudnud vähemalt 50 elu. Eile õhtul süüdati põlema Lima kesklinnas asuv hoone, vahendab The Guardian.

«Lima ülevõtmiseks» tituleeritud protestimarss kasvas neljapäeva õhtul Peruu pealinnas kiviloopimise ja pisargaasi keeriste taustal meeleavaldajate ja märulipolitsei vaheliseks lahinguks.

Tuhanded meeleavaldajad kogu riigist tulid nädala alguses Limasse, et osaleda massilisel marsil, millega nõuti president Dina Boluarte tagasiastumist. See järgnes peaaegu kuus nädalat kestnud rahutustele, milles on hukkunud üle 50 inimese, sealhulgas üks politseinik.

Peruulased nõuavad president Dina Boluarte tagasiastumist.
Peruulased nõuavad president Dina Boluarte tagasiastumist. Foto: Martin Mejia

Boluarte ütles hilisõhtuses telekõnes, et politseil on meeleavaldused kontrolli all ning vägivalla ja vandalismi eest vastutavad isikud ei jää karistamata. Ta lisas, et see ei ole rahumeelne marss.

Boluarte väitis, et protestidel ei olnud sotsiaalset tegevuskava, vaid pigem püüti rikkuda õigusriiki, tekitada kaost ja korralagedust ning haarata võim. Ta ütles, et rünnakud kolmele piirkondlikule lennujaamale olid planeeritud ja nende korraldajaid karistatakse.

«Peruu inimestele, neile, kes tahavad rahus töötada, ja neile, kes korraldavad protestiakte, ütlen ma: ma ei väsi kutsumast teid heale dialoogile, ütlen teile, et me töötame riigi heaks,» lausus ta.

Peruu inimõiguste büroo teatel hukkus neljapäeval Arequipa linna lõunaosas kokkupõrgetes politseiga üks inimene ja umbes kümme sai vigastada, kui protestijad üritasid väidetavalt lennujaama tungida. Mitu lennujaama on suletud ja tohutud piirkonnad riigist on halvatud enam kui 120 teetõkke tõttu.

Lima kesklinnas süttis põlema hoone.
Lima kesklinnas süttis põlema hoone. Foto: PILAR OLIVARES

Pahameel hukkunute arvu üle on ajendanud üha suuremaid proteste. Meeleavaldused algasid detsembri alguses kukutatud endise presidendi Pedro Castillo toetuseks, kuid eesmärk on nihkunud ülekaalukalt Boluarte tagasiastumise, kongressi sulgemise ja uute valimiste nõudmisele.

Boluarte oli Castillo asepresident ja asendas teda pärast seda, kui ta üritas 7. detsembri dekreediga kongressi sulgeda ja valitseda.

Neljapäeval marssisid tuhanded inimesed ümber Lima San Martíni väljaku, paljudel olid käes oma päritolukohale viitavad plakatid.

«Me tahame õiglust, me ei taha, et meie surnuid unustataks,» ütles Zulema Chacón Guardianile. «Me tahame, et see vallutaja tagasi astuks, ta ei esinda meid.»

«Nad on vargad ja nad valetavad ja valetavad meile,» ütles 52-aastane poepidaja Delia Zevallos, viidates kongressi, Peruu enim põlatud poliitilise organi seadusandjatele. «Rahvas on ärganud, me pole enam lapsed, me teame, kuidas lugeda ja kirjutada ... ja keegi ei saa meile öelda, mida teha.»

30 päevaks kehtestatud eriolukord võimaldab sõjaväel korra tagamiseks sekkuda ning peatab mitu põhiseaduslikku õigust, näiteks liikumis- ja kogunemisvabaduse.
30 päevaks kehtestatud eriolukord võimaldab sõjaväel korra tagamiseks sekkuda ning peatab mitu põhiseaduslikku õigust, näiteks liikumis- ja kogunemisvabaduse. Foto: SEBASTIAN CASTANEDA

Boluarte ütles eelmisel nädalal, et ei astu tagasi, ning kohtus neljapäeval ÜRO inimõiguste ülemvoliniku büroo esindajaga. Eelmisel nädalal teatas ÜRO agentuur, et on Peruus kasvava vägivalla pärast väga mures.

Nii USA kui ka Ühendkuningriigi suursaadikud Peruus tegid neljapäeval avaldused, milles kutsusid üles rahunemisele ja manitsesid valitsust dialoogi pidama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles