ELU25 Juku-Kalle Raid: Putin elustab nõukogude klassikat, süüdistades Euroopat fašismis (4)

Putini kummalised jutupunktid Leningradi blokaadi üritusel
Väikesed vene lapsed tähistavad fašistide peksmist Foto: Internet
Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy

Vladimir Putini ehtsovetlik mõttestiil lubab panna ühte patta kõik pähekaranud asjad, kui ka tegemist on hoopis sobimatu kooslusega. Leningradi blokaadi ja sõda Ukrainas saab võrrelda vaid Ukraina vaatevinklist, ütleb Juku-Kalle Raid. Nüüd andis Putin mõista, et Leningradi blokaadis on süüdi kogu Euroopa.

18. jaanuaril tähistatakse Peterburis Leningradi blokaadi murdmise 80. aastapäeva. Kohale ajas ennast loomulikult ka Venemaa president Vladimir Putin, kes tõmbas ootamatu ja vähegi ajalugu tundva inimese jaosk üsna jabura paralleeli Leningradi blokaadi ning Ukraina ründamise vahele. Ent seal juhtus muudki huvitavat, millel võiks korraks peatuda.

Putin peab sõda, et lõpetada sõda?

Kohtumisel blokaadi üle elanud veteranidega pajatas Punn Mutin: "Lahingutegevus kestab Donbassis 2014. aastast. Kõik, mida me täna teeme, sealhulgas sõjaline erioperatsioon, on katse see sõda lõpetada. Vaat milles on meie operatsiooni eesmärk. Ja kaitsta meie inimesi, kes seal nendel territooriumidel elavad."

Teisisõnu: Putin peab Ukrainas sõda selleks, et lõpetada sõda. Kui varem harrastas Venemaa president alatasa korrata, et "kärbsed eraldi ja kotletid eraldi" – puhkudel, mil ta kutsus oma alluvaid korrale asjadel vahet tegema – siis nüüd on tal endal kärbsed ja kotletid kenasti ühes kausis.

Putin tormas mööda Piiterit ringi ja asetas lilli kõikvõimalikele blokaadiga seotud mälestusmärkidele, ent sellele üsna tavapärasele lisandus uusi noote.

Teises maailmasõjas on süüdi kogu läänemaailm

Miski on tavapärases Venemaa retoorikas muutunud – ja kindlasti mitte sõbralikumas suunas. Tsiteerin:

"Siin, Leningradi rindel, osalesid Leningradi blokaadis ja panid toime kuritegusid väga paljude Euroopa riikide esindajad. Me ei ole kunagi teatud tolerantsusest ja selleks, et mitte rikkuda suhteid, mitte rikkuda mingisugust meie suhete fooni paljude riikidega, sellest rääkinud. Siin, Leningradi rindel, oli blokaadi ajal osavõtjaid kõigist riikidest, paljudest igal juhul," teatas Putin.

Üsna arusaadav, et millegi sihukesega pidi Putin varem või hiljem kapist välja tulema – venelastele on selgeks teha, et tsüüdi on kõik Euroopa riigid.

Senini on Venemaa üsna kindlakäeliselt (vähemalt ametlikult) süüdistanud Teises maailmasõjas, sh ka Leningradi blokaadis nn "saksa fašiste", presidendi uus retoorika süüdistab sõjakuritegudes kaude "kõiki Euroopa riike".

Üsna arusaadav, et millegi sihukesega pidi Putin varem või hiljem kapist välja tulema – Venemaal on vaja venelastele selgeks teha, et tänases situatsioonis pole tõepoolest vaenlase rollis vaid Ukraina ega USA, vaid ka "teised Euroopa riigid". Siin retoorikas ei saa eksisteerida "head" ning "halvad" lääneriigid, sest kõik, mis tuleb läänest, on igal juhul halb ja läbinisti mäda.

Blokaadiohvrite hulga põhjustas stalinistlik venemaa ise

Leningradi blokaad on kindlasti üks traagilisemaid episoode Teises maailmasõjas. Saksa vägede poolt piiratud linnas suri orienteeruvalt miljon inimest. E

nt see on asja üks pool: Stalinistlik Nõukogude Liit ei olnud huvitatud inimeste evakueerimisest, vaid jättis nad sinna lõksu. Linnas vohas kuritegevus, kirjeldamatu viletsus ning esines kannibalismi.

Omade hülgamine aga võimaldas Leningradist kujundada propagandistliku "kangelaslinna".

Pentsik on siihkohal, et kui Putin piirab Ukrainat ning võrdleb sõda seal leningradi blokaadiga, asetab ta ise ennast "saksa fašisti" rolli. Ent ilmselt pole hasartselt suust lipsanud lause juures muidugi üldse tähtis, kas see on ka loogiline. Vene võimu jutupunktidest pole iialgi olnud mõtet loogikat otsida.

Putin, Nõukogude Liidu tingimusteta fanatt

Leningradi blokaadi üritusel näitas Venemaa president veelkord ka seda, et on Nõukogude Liidu ja selle pärandi suur austaja. Nõukogude Liidus inimelu midagi ei lugenud, just Teises maailmasõjas ei tähendanud sajad tuhanded elavad kodanikud mitte tuhkagi. Selle eest vorbiti sadu ja tuhandeid kangelaslugusid, kust tõtt tuleb otsida tikutulega.

Enamus heroilistest episoodidest on lihtsalt välja mõeldud, olgu selleks kangelaspioneerid või seltsimees Jevgeni Nikonov, kes olla süüdatud sakslaste poolt põlema ja tapetud Tallinnas, ent kes aastaid hiljem ilmus ise justkui pisut imestunult oma hauale. Täitsa tavaline kraam. Lahinguis kadunud inimeste allesjäänud "dokumentidele" mõeldi juurde kangelaseepos.

Kui varem harrastas Venemaa president alatasa korrata, et "kärbsed eraldi ja kotletid eraldi", siis nüüd on tal endal kärbsed ja kotletid kenasti ühes kausis.

Nüüd aga teatas Putin Peterburis, et arutada tuleb kooli kohustusliku kirjanduse hulka selliste "nõukogude klassikute" tagasitoomist nagu Konstantin Simonov, Aleksandr Fadejev ja Nikolai Ostrovski.

Putin lubas antud teemal rääkida haridusministriga ning taastada nõukogude klassikute teoste aukoht, lisades: "Need on kujundanud tervete põlvkondade ühiskondliku, ajaloolise teadvuse."

Kusjuures, ongi.

Just neid teoseid saab pidada kõige ehedamaks ajupesuvahendeiks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles