Jõulumäe suusarajad teretavad kõiki

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõpuks ometi talviseks pööranud ilm lubab Jõulumäel pakkuda kõike, mis tervisekeskusel nii noortele kui vanematele pakkuda on.
Lõpuks ometi talviseks pööranud ilm lubab Jõulumäel pakkuda kõike, mis tervisekeskusel nii noortele kui vanematele pakkuda on. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Äsjaste soodsate ilmadega on Jõulumäe tervisespordikeskuse lumekahurid tulistanud valmis soliidse hulga kunstlund, nii et sõidukõlblike radade hulk aina suureneb.

Tänu viimati tehislumest valminud lõigule saavad suusatajad nüüd tiirutada ka viie kilomeetri pikkust ringi.

Läinud nädala lõpus nimetet rajajupile tehislund vedanud masinaid kamandanud Eido Tasalain tõdes, et selline rada tuleb keskusele kallilt kätte, ent ega valikut ole: seda pärislund võibki ootama jääda.
Tänapäeva tõtakas maailmas, kus aeg on raha, Jõulumäel küll pigem tervis, ei passi enam keegi, näpp suus, mil kõigevägevamal on viitsimist taevast valget maa peale puistata. Kõige lihtsam on seda ise teha.

Jõulumäel on selle jaoks nüüd lausa viis lumekahurit, mis suudavad viisaka külmaga valmistada ööpäevas lund kahekilomeetrise suusaraja tegemise tarvis.

Maksis kogu lumetootmissüsteem kolm miljonit krooni, ent eks ütles suur vene isemõtleja Ivan Mitšuringi, et inimese asi pole looduselt armuande oodata. Kunstlumest viie kilomeetri pikkuse raja hind tuleb küll 260 000 krooni, sellele lisanduvad pärast hoolduskulud, ent selle eest annab rajal sõita vähemalt veebruari lõpuni. Heal juhul märtsi keskpaiganigi. Kui kevadel varakult sooja vihma, tehislume kõige kurjemat vaenlast sadama ei hakka, siis veelgi kauem.

Praegu pole Jõulumäel suusatamisega probleeme, sest mõne soojapügala hammas kunstlumele ei hakka. Liiati veel siis, kui öösel langeb temperatuur alla nulli.
Ka pole peljata, et talvine päev jääb tervise tagaajamiseks lühikeseks.
Mõistlik inimene paneb lumelauad alla siiski pärast hommikukohvi, selleks ajaks on aga ilm ammu valge. Õhtuse pimeduse vastu on ent Jõulumäel tõhus rohi: kehakultuurlastele parajal ringitada rajal põleb valgustus kella 21ni.

Jõulumäe keskuse juhataja Enn Tasalaini ütlust mööda rõõmustab teda kõige enam, et aina rohkem näeb ta Jõulumäel keskealisi ja vanemaid spordiharrastajaid. Nemad pole keskusesse tulnud noobli suusavarustusega eputama, vaid ikka tervise eest hoolt kandma. Veerevale kivile sammal ei kasva.

Päris tavaline on, et hallineva peaga kehakultuurlasel on talvisel päeval seltsi võetud lapselaps, mis annab lootust, et tervisespordiga tegelemise harjumus juurdub üha enam noorteski.
Jõulumäe tervisekeskuses töötab kohvik, keskusest saab suuski, suusakeppe ja -saapaid laenutada, on ruumid riietumiseks ja pesemiseks.

Nende viimaste eest küsitakse loomulikult pisukest tasu, näiteks kapikese riiete panemiseks saab 15 krooni eest, aga see kõik on tõesti sümboolne raha. Selle eest, et tervisesportlane võib tulla ja olla ja tunda ennast Jõulumäel n-ö valge inimesena.
Puhta muidu antavast tervisekosutusest kõnelemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles