FOTOD ⟩ Saaremaa suurpere elu üleujutuse keskel: tualetti ega pesema ei saa, lapsi kanna seljas

Ketlin Kruse
, reporter
Copy

«Olen täna öö otsa mõelnud, ei saa magada ka, et mis siis kui...» tunnistab Saaremaal elav Eda, kelle kodu on justkui üksikul saarel, mida ümbritseb vesi. 

«Naabrinaine ütles, et selline üleujutus oli viimati 50–55 aastat tagasi,» räägib Saaremaal Kaubi külas elav Eda, kes valutab südant kodu ja laste pärast, kellele üleujutus liiga teeb. «Nelja aasta jooksul, kui olen siin elanud, ei ole sellist asja veel näinud, ikka on ju sadanud, aga sellist üleujutust pole olnud,» nendib ta.

Asi läks nutuseks laupäeval, kui maha sadanud vesi hakkas vaikselt hoovi täitma.

«Praegu on vesi hoovis põlvini... 5 cm ja vesi on elutoas,» on Eda mures. «Veel ei ole tuppa tulnud, aga hoiame hinge kinni. Ega siis midagi teha ei olegi. Ei kujuta ette.» Eda sõnul ei ole ta magada saanud, kuna hinges on mure ja hirm. «Olen täna öö otsa mõelnud, ei saa magada ka, et mis siis kui...»

WCsse ja pessu ei saa, lapsi kantakse seljas 

Lisaks Edale elavad majas tema tütred ja lapselapsed.

«Lapsi kantakse seljas, WCsse ja pesema ei saa, nõusid peseme kausis,» kirjeldab ta. Kui Eda saab duši all käia tööl, siis lapsi pestakse väikeses vannis, sest duši alla minna ei saa. «Kolm väikest last pesevad end vannis. Valavad vee pärast ämbrisse ja viivad kuuri taha... Ei saa ju õuele valada, aga pole mõtet kuuri tahagi tegelt viia, kui kogu hoov lainetab. Käimlat ka kasutada ei saa, see kogumiskaev on vee all.»

Üleujutus Saaremaal Kaubi külas.
Üleujutus Saaremaal Kaubi külas. Foto: Erakogu

Kuna hoovis on vesi põlvini, kantakse väikeseid lapsi seljas.

«Kõige totram ongi see, et lapsi peab hommikul seljas maantee äärde viima. Kui majas on kolmekuune imik... Süles peab läbi vee sumpama. Auto on tee ääres. Üks võtab ühe, teine teise. Aga mis saab homme... Laps tuleb koolist, ootab maantee ääres, et koju saada.»

Pere on korduvalt vallalt abi palunud. «Pehmelt öeldes saadeti pikalt. Soovitasid pumba rentida. Nüüd oleme öö otsa pumbanud, aga kuhu sa seda vett pumpad,» jääb Edale mõistmatuks. «Enam me ei oota vallalt midagi, nad ei saa kuidagi aidata.»

Hoolimata kõigest püüab Eda positiivsust säilitada. «Täna (17.01 – toim) endiselt hoov lainetab. Kõik on endine – merevaatega kodu üksikul saarel.»

Eda on ühendust võtnud ka kindlustusfirmaga. «Ütlesid, et Saaremaal on kolm talupidamist, kes on teada andnud, et nad upuvad.» Eda sõnul aga nende juurde üleujutuse tõttu praegu ei pääse ja kindlustuse tehtava ülevaatusega tuleb oodata. «Ütlesid, et kahe juurde pääsevad, meie juurde mitte.»

Majas elab lisaks Edale ja tema elukaaslasele kaks nende tütart koos oma peredega. Üks tütardest – Age – on perega ajutiselt Saaremaalt lahkunud. «Kodus ei saa pesta ja mitte midagi teha. Õues saab käia ainult pikkade säärtega kummikutega...»

Üleujutus Saaremaal Kaubi külas.
Üleujutus Saaremaal Kaubi külas. Foto: Erakogu

Saaremaa valla abivallavanem Kaarel Tang kinnitas, et nad on Kaubi küla üleujutusest teadlikud ja ka sealsete elanikega suhelnud. «Üleujutus hõlmab osaliselt kogu Kaubi küla ning olukorda võib tulevikus leevendada kraavide puhastamine. Piirkonna teenuskeskuse juht on juba mitmendat päeva olnud abivajava perekonnaga ühenduses ja ka isiklikult kohapeal käinud,» nentis Tang. Tema sõnul on perele pakutud ka ajutist elamispinda, mida aga tänaseks veel vastu võetud ei ole. «Lisaks on teenuskeskuse juht pöördunud põllumajandus- ja toiduameti poole võimalike lahenduste leidmiseks vee ärajuhtimisel sellelt kinnistult,» lisas abivallavanem.

Sünoptik Kairo Kiitsak tõdes esmaspäeval Facebookis, et veetase veel tõuseb. «Paljud jõed on oma sängist juba välja tulnud ja veetase on endiselt tõusuteel. Nii kaua, kui on lund ja jääd, mida sulatada ning sademeid, jätkub veetaseme tõus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles