SÕNASÕDA ⟩ «Soome-itaallasest eneseimetleja!» Toomas Hendrik Ilves lajatas põhjanaabrite teaduskirjanikule (8)

Elu24
Copy
Elu24 kollaaž
Elu24 kollaaž Foto: Elmo Riig/Elu24 kollaaž

Soome kirjaniku Anton Monti väljaöeldu ajas Toomas Hendrik Ilvese tagajalgele. «Miks postitab Helsingi linnakeskkonna abilinnapea Anni Sinnemäki abikaasa, soome-itaallasest eneseimetleja, Twitteris sellist Eestit vihkavat jama?» lajatas Ilves Twitteris.

President Toomas Hendrik Ilves ei suutnud vaikida, kui Soome kirjanik Anton Monti nimetas enda säutsus muu hulgas eestlasi parasiitideks.

«Ma ei tea midagi trollidest ega rumalkirjanikest. Valdav osa eestlasi sai kasu oma privilegeeritud nõukogude kodaniku staatusest. Kultuuriline prügi. Soomes. Sama mäng. Parasiidid,» kirjutas Monti.

Kõik sai alguse aga nädalavahetusel, kui Monti kommenteeris Twitteris Venemaa-Ukraina sõda. «See ei ole tankide saatmine Ukrainasse. See on meie tankide saatmine Venemaa pinnale. Võtame tagasi selle, mis kuulub meile. Viiburist Petsamoni. Praegu ainus loogiline poliitiline projekt,» säutsus teaduskirjanik.

«Miks postitab Helsingi abilinnapea Anni Sinnemäki abikaasa, soome-itaallasest eneseimetleja, Twitteris sellist Eestit vihkavat jama?» lajatas Ilves Twitteris.

Ka mõned päevad hiljem torkas Ilves sarkastiliselt. «Täna ei ole Soomest tulnud ühtegi rassistlikku säutsu eestlaste kohta.»

Soome väljaandele is.fi ütles Monti, et artiklis kirjutatule tal midagi lisada ei ole. «Ma ei usu, et sotsiaalmeedia pakutav lühike formaat või intervjuu on parim võimalik viis selliste keeruliste küsimuste selgitamiseks,» nentis ta. «Mingil sobival ajal kirjutan neist teemadest võib-olla pikema teksti.»

Hiljem selgitas Monti enda väljaütlemist ja eestlaste nimetamist parasiitideks. 

«1990. aastatel iseseisvunud Eesti valitsused olid Euroopa noorimate seas. Nad tahtsid vabaneda vanast Eesti poliitilisest klassist, mis oli üles kasvanud Nõukogude Liidus ja oli oma positsioonist kasu saanud. See ongi see poliitiline klass, millele ma viitasin.»

Tänaseks on kirjanik enda Twitteri konto sulgenud. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles