«Inimeste traumeerimine ei ole naljakas!» Politsei nimel libalehe loonud isikut võib oodata karm karistus

Ketlin Kruse
, reporter
Copy
Elu24 kollaaž/Maarja Punak
Elu24 kollaaž/Maarja Punak Foto: Elu24 kollaaž

«Kui Twitter keeldub kontosid eemaldamast, siis vaatame edasi...» räägib Maarja Punak politsei nimel Twitterisse loodud libakontost.

3. jaanuaril kutsus politseinik Maarja Punak Twitteris inimesi üles raporteerima politsei nimel loodud libakontost.

«Inimene, kes PPA sümboleid ja nime kasutab, võib ka ise selle konto sulgeda, sest rikub seadust. Naljal ja niisama nõmedusel on vahe sees... Meil on asutusel kinnitatud logod ja nende loata kasutamine on karistatav tegevus,» selgitas Punak. «Lisaks, ma väga loodan, et keegi kuriteoohvritest ei vali kiiruga valet kontot ja ei saada sinna infot, mida ta võõrastega ei taha jagada. Inimeste traumeerimine ei ole naljakas.»

Twitteri postituse all teatas üks, et liikvel on teinegi libakonto, ent 11. jaanuariks on see siiski suletud. 

Twitterisse loodud libaleht.
Twitterisse loodud libaleht. Foto: Kuvatõmmis Twitterist

«Tundub olevat mingi 13-aastase trolli loodud konto, kes sai vähe sakutada, kuna noorsoopolitsei rääkis tema vanematega suitsetamisest kooli lähedal võsas. See on lihtsalt esimene mõte, mis mulle pähe tuli...» spekuleerib üks naljatledes.

PPA kommunikatsioonibüroo politseikapten Maarja Punak tõdes, et see ei ole sugugi esimene säärane olukord. «Libakontosid tuleb aeg-ajalt ette. Neid on loodud nii PPA-le, veebipolitseinikele kui ka näiteks peadirektor Elmar Vaherile,» tõi ta näiteid. «Ka mulle endale tegi kümme aastat tagasi politseikontole libakonto türklane, kes oli seotud ühe Eesti naise ahistamisjuhtumiga, mida toona lahendasin.»

Rääkides viimatise libakonto blokeerimisest, sõnas Punak, et praegu oodatakse raportitele vastuseid. «Paroodiakontod on Twitteris küll lubatud, kuid siiski, tagatud peab olema see, et need ei läheks kiirel pealevaatamisel segi originaalkontoga. Lisaks ei ole kellelgi õigust kasutada sümboolikat ilma asutuse loata.»

Politsei sõnul on laual ka kohtusse pöördumise variant. «Meil on võimalik pöörduda ka kohtusse konto looja suhtes, kes meie piltide ja sümboolikaga sotsiaalmeedias tembutab. Mõistlik on kontode loojatel need ise esimesel võimalusel kustutada.»

Küsimusele, kas politseil puudub võimalus konto sulgeda, vastas Punak: «Kui Twitter keeldub kontosid eemaldamast, siis vaatame edasi... Kasutame tavalisi raporteerimisi, välja arvatud juhtumite puhul, kus konto on vaja kiiresti saada maha, sest see on seotud mingi süüteoga või kujutab ohtu. Neil juhtudel on meil võimalus kasutada ka otseteid sotsiaalmeedia platvormidega suhtlemiseks.»

Maarja Punak
Maarja Punak Foto: Margus Ansu

Politsei tuletab meelde, et politsei.ee kodulehel on õiged andmed olemas ja kahtluse korral võib alati pöörduda veebipolitseinike poole.

«Lisaks on terve eelmine aasta tehtud PPA-le Gmaili kontosid, mille kaudu saadetakse libakirjasid. Aadressid pidevalt muutuvad, kuid skeem jääb samaks. Politseinikud kasutavad suhtlemiseks politsei.ee lõpuga meiliaadresse, mitte gmail.com-i variante.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles