Kuidas Vana-Rooma ehitised on üle 2000 aasta vastu pidanud? Teadlased leidsid salapärase koostisosa (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Itaalias Roomas asuv Panteon. Tegemist oli algselt Antiik-Rooma jumalate templiga, mis ehitati 115–125 pKr keiser Hadrianuse valitsemisajal. Alates 7. sajandist asub selles kristlik kirik
Itaalias Roomas asuv Panteon. Tegemist oli algselt Antiik-Rooma jumalate templiga, mis ehitati 115–125 pKr keiser Hadrianuse valitsemisajal. Alates 7. sajandist asub selles kristlik kirik Foto: Phant/Shutterstock

Vana-Rooma majesteetlikud ehitised on säilinud aastatuhandeid ja see annab tunnistust Rooma inseneride leidlikkusest, kes täiustasid betooni ja selle kasutamist.

Kuid kuidas aitasid nende ehitusmaterjalid sellistel kolossaalsetel hoonetel nagu Panteonil, millel on maailma suurim toestamata kuppel, ja kuulsal amfiteatril Colosseumil säilida enam kui 2000 aastat?

Rooma betoon on paljudel juhtudel osutunud märgatavalt vastupidavamaks kui selle tänapäevane vaste, mis võib juba aastakümnetega laguneda. Nüüd väidavad uue uuringu taga olevad teadlased, et nad on avastanud salapärase koostisosa, mis võimaldas roomlastel muuta oma ehitusmaterjal vastupidavaks ja ehitada keerukaid struktuure keerulistes kohtades, nagu dokid, kanalisatsioonid ja maavärinaohtlikud alad, kirjutab cnn.com. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles