Pärnakas kritiseerib kiirabitöötaja suhtumist, ent haiglal on olukorrast teine versioon: kiirabi tegi enam, kui on nende kohustus (2)

Ketlin Kruse
, reporter
Copy
Pärnu Haigla, erakorraline vastuvõtt, kiirabiauto.
Pärnu Haigla, erakorraline vastuvõtt, kiirabiauto. Foto: Urmas Luik

«Kiirabi läks siiski mehega tegelema, kuid selline käitumine kiirabitöötaja poolt on küll üllatav,» nentis Pärnu elanik, keda häiris asjaolu, et meedikud ei suhtunud tõsiselt alkoholijoobes kodanikku. Pärnu haigla kommunikatsioonijuht kinnitab, et kiirabi andis endast kõik ja veendus ka mehe turvalises koju jõudmises.

Facebooki grupis «Märgatud Pärnus» kritiseerib pärnakas kiirabi suhtumist, rääkides ööl vastu 9. jaanuari juhtunud intsidendist.

«Sõitsin mina oma neiuga täna südaööl koju, kui mu neiu märkas Teatri bussipeatuses meest magamas. Õues on –5 kraadi ja mehel oli lukk eest lahti. Olin juba üle silla, kuid südametunnistus ei lubanud meest pingile magama jätta ning helistasin häirekeskusele ning teatasin mehest. Pöörasin auto ringi ja sõitsin tagasi üle silla ning märkasin, et mees on nüüd püsti ja silmanähtavalt purjus, mees hakkas vehkima ja auto poole liikuma.» 

Postituse teinud isik nentis, et ligi astuma ta ei kippunud, ent tegi kõne häirekeskusesse. «Nii palju julgust mul ikka pole, et suure purjus mehega öösel jaurata. Teadsin, et kiirabi peaks kohe-kohe jõudma, ning tiirutasin seal piirkonnas, et teda ikka nähtaval hoida. Kiirabi jõudis, läksime siis kiirabile näitama, kus mees asub, ja siis kuldsed sõnad: «Aga kui ta kõnnib, siis las ta olla.»»

Pärnaka sõnul üritas ta kiirabitöötajale selgitada, et mees magas hetk tagasi pingil lahtise lukuga ja on ilmselgelt väga purjus. «Kiirabitöötaja lihtsalt nähvas ja istus autosse, mille peale ka meie. Kiirabi läks siiski mehega tegelema, kuid selline käitumine kiirabitöötaja poolt on küll üllatav,» nentis kodanik. «Saan aru, et te soovite ka öösel magada, aga see on kõige sõna otsesemas mõttes teie töö teda aidata, kui tal abi peaks vaja minema.»

Postituse autori sõnul oli selle loo jagamise eesmärk juhtida tähelepänu Pärnu kiirabile ja meedikute suhtumisele. «Selline olukord, et kiirabitöötaja ei võta olukorda piisavalt tõsiselt, pole kindlasti esimene kord. Tean enda tutvusringkonnast mitut inimest, kelle lähedane pole saanud vajalikku abi just sellel põhjusel, et kiirabi ei võta olukorda piisava tõsidusega.»

Häirekeskuse kommunikatsiooniosakonna ekspert Gerttu Blank kinnitas, et selline sündmus on häirekeskuses registreeritud ja kiirabi on reageerinud.

«Kohapeal väidetavat patsienti ei olnud, vaid ootas üks auto, kust väljus neiu, kes osutas, kuhu suunas inimene liikus,» kommenteeris kõnealust juhtumit Pärnu haigla kommunikatsioonispetsialist Margit Suhhostavets

Viimane siiski kinnitas, et tõepoolest ütles töötaja lause «Kui liigub, siis on korras». 

«Kuid ta ei mõelnud sellega midagi halba, vaid fikseeris olukorra,» lisas ta.

Postituse kommentaariumis jagunesid inimesed kahte leeri. «Väga «pädev» suhtumine kiirabitöötaja poolt,» kirjutas üks. «Inimelu väärtus Eestis...»

«Kui kiirabi hakkama ei saa, siis nad peavad ise kutsuma politsei,» tõdes aga teine. Mitmed leidsid, et alkoholijoobes isikutega tegelemine ongi rohkem politsei rida. «Sina meesterahvana ei julge, aga naisterahvas peab julgema just seetõttu, et on kiirabitöötaja?»

Kiirabibrigaad veendus mehe koju jõudmises

Suhhostavetsi sõnul läks brigaad siiski autoga olukorda kontrollima. Jõe ääres oli neile kõnealune isik vehkides vastu tulnud. «Selgus, et tegemist oli Saaremaalt pärit noormehega, kes soovis vaid saada Lina bussipeatusesse, kuna see oli koht, kust edasi oskas oma Pärnus elava ema juurde minna. Kiirabibrigaad vaatas noormehe kohapeal üle ja midagi temaga halvasti ei olnud, peale joobes oleku, ning vaid tänu meie inimeste hoolivusele otsustati ta viia, kuhu ta soovis. Ka sealt Lina bussipeatuses väljunud noormehele järgnes brigaad, et veenduda tema turvalises kohale jõudmises. Noormees avas võtmega maja ukse ja seejärel brigaad lahkus.»

Suhhostavets nentis, et kiirabi tegi selle juhtumi puhul enam, kui tegelikkuses oleks vaja või on nende kohustus.

Pärnu kiirabibrigaad
Pärnu kiirabibrigaad Foto: Mailiis Ollino

«Rõhutan, et enne kui kedagi hukka mõistma asuda esimeselt emotsioonilt, oleks inimlik elementaarne hoolivus olnud veenduda, mis mure noormehel oli – sel juhul ta lihtsalt ei osanud minna, kuhu soovis, ja võõras linnas vajas vaid transporti.»

Haigla kommunikatsioonispetsialist möönis, et praegu on kiirabil viirushaiguste, autoõnnetuste ja libedaga kukkumiste tõttu käed-jalad tööd täis, ent kinnitas, et inimlikku hoolivust töötajad minetanud ei ole.

«Igast neutraalselt öeldud sõnast ei tasu emotsionaalselt muud välja lugeda kui valjult välja öeldud fakti. Meditsiinipersonal puutub kokku erinevate situatsioonidega ning naljalt endast välja ei lähe, kuid inimesed oma tunnete ja emotsioonidega oleme me kõik,» lisas ta.

Pärnu haigla
Pärnu haigla Foto: Urmas Luik
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles