Traagilise saatusega Šoti kuninganna Mary Stuart kasutas 16. sajandil iluravi, mis on tänapäeval tavaline

Inna-Katrin Hein
Copy
Šoti kuninganna Mary Stuart (1542 - 1587) Suurbritannias välja antud postmargil
Šoti kuninganna Mary Stuart (1542 - 1587) Suurbritannias välja antud postmargil Foto: Sergey Goryachev/Shutterstock

Vana-Egiptuse kuulus kuninganna Cleopatra (69–30 eKr) olevat võtnud eeslipiimavanne, kuid sajandeid hiljem elanud Šoti kuninganna Mary Stuart (1542–1587) oli mõnes mõttes oma ajast ees, kasutades iluravi, mis 21. sajandil on tavaline.

Sihvakas, sportlik ja 180-sentimeetrine, pikkade kastanpruunide juuste ja kahvatu jumega Mary Stuart oli vaieldamatu kaunitar, kes pärast noorelt leseks jäämist abiellus veel kaks korda. Ajaloolaste andmetel lasi ta Šotimaal Edinburghi Hollyroodi lossi ehitada spaa, kus ta sai valge veini vanne võtta ja valget, kuid ka punast veini sisaldavate ilutoodetega end turgutada. Osa allikate väitel kasutas kuninganna veini ka lihas- ja luuvalu korral, võttes seda nii sisse kui määrides peale, kirjutab ancient-history.com.

Tänapäeval nimetatakse seda vinoteraapiaks – tehakse veinimassaaži, näohoolduseid ja saab ka võtta vanni, kuid nüüd ei valata vanni veini täis, vaid kasutatakse viinamarjaekstrakti. Samuti võib kallata veini vannivette. Teada on, et vein sisaldab nahale kasulikke antioksüdante. On ka neid, kellele meeldib veinivannis ligunedes veini juua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles