PANEB MÕTLEMA Elektroonilised sigaretid on kahjulikum alternatiiv. «Mu häälepaelad ei sulgu enam, loodan pääseda operatsioonist!» (1)

Chrislin Metsanurm
Copy
Noored tarvitavad erinevaid tubaka- ja nikotiinitooteid paralleelselt. Foto on illustreeriv.
Noored tarvitavad erinevaid tubaka- ja nikotiinitooteid paralleelselt. Foto on illustreeriv. Foto: pexels.com

Tubakatööstus proovib tarbijatele jätta muljet, nagu elektrooniline sigaret oleks tavapärase tubaka tervislikum alternatiiv, kuid tegelikkus on hoopis teine. «E-sigaretiga tegin tutvust 1,5 aastat tagasi ning nüüd alles hiljuti sain arstilt diagnoosi, mis oli jahmatav,» jagab viljandlanna sotsiaalmeedias oma lugu, lootes, et mõni laps või nooruk lõpetab seda lugedes oma tervise rikkumise.

Suitsetamine levib taas noorte seas laialt ning kasutatakse just elektroonilisi sigarette, mis ei jäta hingeõhku ega ka käsi haisema. Tubakatööstus proovib nikotiinilembestele klientidele jätta muljet, nagu oleks see tervislikum alternatiiv, kuid see ei vasta tõele. Viimasel ajal on sotsiaalmeedias jagatud palju infot selle kohta, et elektroonilised sigaretid on 95 protsenti ohutumad kui tavasigaretid.

Seetõttu on tekkinud inimestel väärarusaam, et see on tervisele kahjutum või, veel hullem, isegi kasulik toode. Oma lugu jagab viljandlanna Reelika, kes tegi e-sigaretiga esimest korda tutvust 1,5 aastat tagasi. «Sain proovida siis oma esimest,» märgib ta. See paelus teda üha rohkem ja märkamatult oli ta sõltuvuses. «Minust oli saanud järgmine ohver,» räägib Reelika, lisades, et tegelikult ei ole ta tänaseni endale teadvustanud, mida see pulk sisaldab ning kuidas tema keha sellega toime tuleb. «Välja arvatud see, et ühel hetkel see päris usinasti vähendas minu rahakoti sisu.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles