JÄRELEHÜÜE ⟩ Tanel Veenre ehtekunstnik Kadri Mälgust: tema hoolivus võis võtta äärmuslikke varjundeid

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Tallinn, 16.10.2019.
Tallinn Fashion Week, Kultuurikatel.
Kuldnõel 2019 moe- ja ehtedisainer Tanel Veenre.
Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp
Tallinn, 16.10.2019. Tallinn Fashion Week, Kultuurikatel. Kuldnõel 2019 moe- ja ehtedisainer Tanel Veenre. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp Foto: Konstantin Sednev

1. jaanuaril lahkus meie seast Eesti ehtekunstnik Kadri Mälk. Tema ametikaaslane Tanel Veenre jagas sotsiaalmeedias südantlõhestavat järelehüüet. «Kadri üllatas pidevalt pööraste ideede, rutiinivabade käikudega. Talle meeldis mäss, õilsate põhimõtetega vastuhakkajad talle istusid. Sarnase veenva isepäisusega kujundas ta ka oma elu ja loomingut,» kirjutab Veenre.

Kadri Mälk oli Eesti üks tuntumaid ja andekamaid ehtekunstnikke ning Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor. 2004. aastal valmis temast lausa dokumentaalfilm «Kujutluse tume taevas» ning hiljem valiti ta üheks kunstnikupalga saajaks.

Tanel Veenre on samuti ehtekunstnik ning ka tema nime on kuulnud enamik eestlasi. Tema Facebooki seinal ilutseb pisaraid kiskuv pikk järelehüüe Mälgule, mida on tõsiselt ilus lugeda. «Kohtumine Kadriga jättis alati jälje. Ta ei olnud eales niisama, lihtsalt. Sügavalt rituaalse elutunnetusega inimesena valis ta välja andekamad ning pühitses nad osaks oma maailmast. Kadri pidas oluliseks väärtuskasvatust,» kirjeldab Veenre Mälku.

Mälk oli kirjutanud Veenrele lausa 2500 e-kirja. Neid juhuslikult avades oli Veenre enda sõnul sattunud imetabaste sõnamängude otsa. «Isikupärane ja terav kirjutamise viis, sümbolistlik nagu ka tema ehtelooming. Ning iroonia! Kogu tumemeelsuse juures hindas Kadri väga huumorit. Tema kirjad olid täis pikitud iroonilisi vinjette, milles ta naeruvääristas rumalust, bürokraatiat, poliitkorrektsust või tänapäeva tehnoloogiat.»

Veenre kirjutab, et on alati imetlenud kartmatust öelda välja seda, mida teised ei osanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles