FOTOD JA VIDEO Briti linnas jäi oma šõu korraldanud morsa tõttu uue aasta ilutulestik ära

Inna-Katrin Hein
Copy
Suurbritannia Põhja-Yorkshire'i Scarborough' sadamasse jõudis 31. detsembril 2022 morsk
Suurbritannia Põhja-Yorkshire'i Scarborough' sadamasse jõudis 31. detsembril 2022 morsk Foto: Jenna Jackson / SWNS/Scanpix

Suurbritannia Põhja-Yorkshire’i Scarborough’ sadamasse saabus morsk, kelle tõttu jäeti seal uue aasta ilutulestik ära, kuna arvati, et see võib loomale stressi tekitada.

Kohalikud andsid 31. detsembril 2022 saabunud mereloomale nimeks Thor ning nad arvavad, et see on sama morsk, keda nähti möödunud aasta detsembris Hampshire’i rannikul.

Lisaks on teateid, et sama morsk võis varem liikuda Hollandi ja Prantsusmaa rannavetes.

Morsa eest hoolitsesid Briti Sea Life'i akvaariumi töötajad, kelle teatel oli loom hea tervise juures.

Looma Scarborough' sadamasse vaatama tulnutest osa kattis oma laste silmad kinni, kuna loom tegi midagi sellist, mida saab masturbeerimiseks nimetada.

Inimesed tegid morsast videoid ja fotosid, mis levisid teemaviite #wankingwalrus all. Juures oli tekst, et morsk korraldas oma šõu. Kohalik meedia kirjutas, et sooloseksi harrastanud morsa tõttu jäeti ilutulestik ära.

Briti heategevusorganisatsiooni Divers Marine Life Rescue (BDMLR) esindaja Chris Cook ütles: «On äärmiselt haruldane, et arktiline morsk tuleb Yorkshire'i rannikul kaldale.»

Ta lisas, et olend vajas aega puhkamiseks ja taastumiseks, enne kui ta oma teekonda jätkas.

Suurbritannia Põhja-Yorkshire'i Scarborough' sadmasse jõudis 31. detsembril 2022 morsk
Suurbritannia Põhja-Yorkshire'i Scarborough' sadmasse jõudis 31. detsembril 2022 morsk Foto: Jenna Jackson / SWNS/Scanpix

Möödunud aastal jõudis üks morsk Norrasse ja teine Soome. Norra võimud panid sinna jõudnud morsa magama ja Soome jõudnud morsk suri, kui teda hakati loomakliinikusse transportima.

Looduskaitsjate sõnul on keskkond kliimamuutuse ja saastatuse tõttu kriisis ja seepärast jõuavad loomad aladele, mis ei ole nende kodu ja kus nad võivad surra.

Morsk (Odobenus rosmarus) on ainuke morsklaste sugukonda kuuluv liik ja Arktika suurim loivaline.

Täiskasvanud isased isendid kaaluvad tavaliselt 800–1700 kilogrammi, aga on täheldatud ka kuni 2000 kilogrammi raskuseid isaseid morski.

Emased kaaluvad isastest umbes kolmandiku võrra vähem: 560–800 kilogrammi.

Pikkus jääb morskadel tavaliselt 2,2 ja 3,6 meetri vahele. Juba vastsündinuna on morsad suhteliselt suured: morsabeebide (kutsikate) pikkus on meeter kuni poolteist ja nad kaaluvad mitukümmend kilo.

Morskadele iseloomulikuks tunnuseks on suured ülakihvad, mis on nii emastel kui ka isastel. Neid kasutatakse enesekaitseks, jääle ronimiseks ja merepõhjast toidu otsimiseks. Isaste morskade ülakihvad, mida kasutatakse ka omavahelises võitluses, on tavaliselt natuke suuremad ning nende pikkus võib ulatuda kuni 1 meetrini.

Morsad toituvad ookeanipõhja selgrootutest, peamiselt karpidest. Loomad võivad nende järele sukelduda kuni 50 meetri sügavusele ja selle käigus vee all viibida kuni 10 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles