Vilja Toomast endise abikaasa Edgar Savisaare lahkumisest: eks ta oli juba tükk aega haige

Merilyn Närep
, päevatoimetaja
Copy
Vilja Toomast
Vilja Toomast Foto: Konstantin Sednev

«Ilusamad ajad olid ikka kahtlemata need, kui me koos Eesti taasiseseisvumise nimel võitlesime,» meenutab 29. detsembril siit ilmast lahkunud Edgar Savisaare endine abikaasa Vilja Toomast.

Täna, 29. detsembril, lahkus meie seast Eesti endine peaminister Edgar Savisaar. Uudist kinnitab Savisaarega 13 aastat abielus olnud Vilja Toomast. «Jah, see vastab tõele. Ka mina sain selle kurva uudise mõni aeg tagasi teada,» sõnab Toomast. 

«Seda ma ei kommenteeri, sest eks ta oli juba tükk aega haige. Need haigused hakkavad pikapeale võimenduma ka,» märgib Toomast, kes ei soovi avaldada, mis ta endise abikaasa teise ilma viis.

Kuidas ta oma eksabikaasat meenutama jääb? «Eks ma ikka meenutan neid ilusaid aegu, sest meil oli ju väga pikk kooselu ja abielu. Ilusamad ajad olid ikka kahtlemata need, kui me koos Eesti taasiseseisvumise nimel võitlesime,» tunnistab naine. 

«Selles mõttes on kurb, sest 72-aastaselt on ilmselgelt vara minna. Ta oleks võinud veel kasvõi oma memuaare jagada ning kui haigused poleks kimbutanud, veel ka oma teadmisi jagada – tark mees ju,» tõdeb Toomast.

Ta lisab, et tema viimane suhtlus Edgariga ei olnud üldse mitte ammu. «See oli viimane kord, kui ta jälle haiglas oli, siis rääkisime telefoni teel, kuna külastada ei lubatud.»

Edgar Savisaar oli Eesti taasiseseisvumise üks võtmefiguure, legendaarne poliitik ja üks Rahvarinde asutajaid, taasiseseisvumisaja üleminekuvalitsuse peaminister aastatel 1990–1992 ja Eesti Keskerakonna pikaajaline esimees.

Savisaar oli aastatel 1992–1995 riigikogu aseesimees, 1995. aastal oli ta siseminister, 1996–1999 Tallinna linnavolikogu esimees. Ta oli 2001–2004 ja 5. aprillist 2007 kuni 9. novembrini 2017 Tallinna linnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles