PEA MEELES Pürotehnika ja vägijook ei käi kokku. «Julge panna käsi ette ka teisele!»

Elu24
Copy
Paide kesklinn. Keskväljak. Ilutulestik. Uue aasta tähistamine.
Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja
Paide kesklinn. Keskväljak. Ilutulestik. Uue aasta tähistamine. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Päästeamet paneb kõigile südamele, et ilutulestiku kasutamisel järgitaks kõiki ohutusreegleid. «Statistilistel andmetel juhtub enamik õnnetusi alkoholi tarbinud täiskasvanud meestega, kuid viimastel aastatel on sagenenud pürotehnikast põhjustatud vigastused ka laste seas,» nendib päästeameti kommunikatsiooninõunik Berit-Helena Lamp. 

Aastavahetusel on ääretult tähtis, et täiskasvanud näitaksid väärilist eeskuju lastele ja noortele, järgides pürotehnika kasutamisel kõiki ohutusnõudeid ning konkreetse toote kasutusjuhendit. Samuti ei käi pürotehnikaga kokku alkohol! «Julge panna käsi ette ka teisele alkoholi tarbinud inimesele, kes plaanib paugutada. Kõik lõhkekehad ja ka ilutulestiku raketid kujutavad endast ohtu. Igasugust lõhkematerjali peab käsitsema ülima ettevaatlikkusega ja kindlasti peab lastel puuduma sellele ligipääs,» märgib päästeameti kommunikatsiooninõunik Berit-Helena Lamp.

Aastavahetus on tavaliselt päästjatele üsna töine aeg. «Eelmisel aastavahetusel (2021>2022) sai Päästeamet kokku üle 50 väljakutse, millest märkimisväärse osa moodustasid pürotehnikaga seotud õnnetused ning sellest alguse saanud põlengud,» räägib Lamp, lisades, et pürotehnikast alguse saanud põlenguid oli aastavahetusel Eestis kokku 17, millest suurim leidis aset Tallinnas Meeliku tänaval, kus rõdule kukkunud ilutulestiku rakett süütas seal asunud rehvid.

Eelmisel aastal sai pürotehnika kasutamise käigus vigastada 3 inimest. «Õnneks said inimesed enne päästjate saabumist põlengu ise kontrolli alla. Viimaste aastate suurim pürotehnikast alguse saanud tulekahju oli mäletatavasti OÜ Nurmiko aianduskeskuse põleng 2019. aasta esimestel öötundidel.»

Ilutulestikuna ei tohi kasutada signaalrakette, mis põlevad kaua ja ei pruugi olla maapinnale langemise hetkeks kustunud. Pea meeles, et ohutusvarustusse kuuluvate erivärvi signaalrakettide kasutamine ohuolukorrata on keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles