Christopher Nolaniga kohtumine ja 15-tunnine võttepäev: «Teneti» filmis kaasa teinud eestlased meenutavad unustamatut kogemust

Ketlin Kruse
, reporter
Copy
Eemalt tehtud paparatsopilt filmi «Tenet» võtteplatsilt. Režissööri kolmas assistent Ilona Faustova on äratuntav paremal. FOTO: Erakogu
Eemalt tehtud paparatsopilt filmi «Tenet» võtteplatsilt. Režissööri kolmas assistent Ilona Faustova on äratuntav paremal. FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

«Hüüdsin sõpra ja Christopher Nolan vaatas otsa, umbes, et mida sa tahad,» meenutab Andry unustamatut seika Tallinnas toimunud «Teneti» võtetelt.

1. jaanuari õhtul teleesilinastub Chistopher Nolani hiigelteos «Tenet», mille mõningad stseenid filmiti Tallinnas 2019. aasta suvel.

Filmis on näha näiteks märulit Laagna teel ja linnahallis ning Balti jaama taga filmitud kaadreid.

«Teneti» valmimisele andsid oma panuse ka sajad eestlased, kes massistseenides kaasa lõid. Nende hulgas hobinäitleja Marelle Vaino.

«Enne «Tenetis» osalemist mul nii suurt huvi võtete ja näitlemise vastu ei olnudki... Tundus lihtsalt äge projekt,» tõdes Harjumaal elav Marelle, kes osales linnahallis filmitud massistseenis.

«Olid palavad suvepäevad, linnahallis sees oli jahedam. Mingi hetk toodi lavale puhurid ja laest lendles mingeid helbeid alla,» meenutas ta üht hetke võttepäevalt. Viimased võisid kesta koguni 15 tundi. «Aga need olid toredad, sai teiste inimestega suhelda ja kogu see action (tegevus – toimetus) oli nii põnev, mis seal toimus.»

Eemalt tehtud paparatsopilt filmi «Tenet» võtteplatsilt. Režissööri kolmas assistent Ilona Faustova on ära tuntav paremal.
Eemalt tehtud paparatsopilt filmi «Tenet» võtteplatsilt. Režissööri kolmas assistent Ilona Faustova on ära tuntav paremal. Foto: Erakogu

Enim jääb Marellele aga meelde vanade kaamerate filmilintide heli. «Kogu see õhkkond oli tegelikult põnev. Tuntud Hollywoodi staarid kõndisid üsna ligidalt mööda, samuti režissöör.» 

«Tenetis» osalemine andis Marelle sõnul tõuke näitlemisega veelgi enam tegeleda. «Võib öelda, et sealt tekkis tõsisem huvi erinevates projektides osaleda.» Tänaseks on ta mänginud erinevaid rolle nii eesti kui ka inglise keeles.

Meeldejäävaid seiku võtetest on jagada ka MyHitsi uuel saatejuhil Andry Padaril. Tal õnnestus saada linnahallis üles võetud massistseenis istekoht keskele teise ritta, mis oli tema sõnul justkui lotovõit. «Kogu see vaade näitlejatele, Christopher Nolanile, oli päris hea,» nentis ta.

Filmihuvilisena ei kahelnud Andry osalemises kordagi – sellist võimalust ei tule ilmselt enam kunagi. «Võtsin isegi puhkuse suvel. See tundus lahe, et Hollywoodi film Eestis.»

Unustamatu olukorrana toob Andry esile hetke, kui tema ja Christopher Nolani pilgud kohtusid.

«Mul sõber kuulis võtetest ja järgmisel päeval tuli ka. Istus kuskil täiesti taga ja kuna nutitelefonid olid keelatud, aga mõned neid ikka kasutasid, siis osa inimesi viidi võtteplatsilt ära. Ühel hetkel mu sõber avastas, et tänu sellele ta saab lavale lähemale istuda,» meenutas ta. Tolle sõbra hüüdnimi on aga Kris, nii ka Christopher Nolani. «Mingi pausi hetk oli ja pöörasin selja, et sõpra otsida – hüüdsin: «Kris, Kris!» Aga Nolan just kõndis mööda ja vaatas otsa.» Andry sõnul oli lepingus suisa punkt, mis keelas näitlejatega suhtlemise ja kontakti loomise. «Hüüdsin sõpra ja Christopher Nolan vaatas otsa, umbes, et mida sa tahad. See oli päris naljakas hetk...»

Vaata ka fotosid «Teneti» filmimisest: 

Üle kümne tunni kestnud võttepäevi sisustas Andry sudokudega. «Kuna telefonis ei tohtinud olla, siis ostsin sudokud kaasa ja muidugi sai enda ümber istunud inimestega suheldud ja tutvutud.»

Teise meeldejäävama seigana tõi Andry välja huvitava casting'u. Nimelt tehti umbes 40 inimese seas kiir-casting. «Toimus n-ö gaasirünnak ja me pidime pärast seda üles ärkama. Kes võitjaks valiti, teda filmiti lähiplaanis,» selgitas ta. Endalegi ootamatult napsas võidu just Andry. «Ju ma siis ärkasin kõige paremini üles,» muigas ta. Kuigi too klipp filmi ei jõudnud, siis see meest ei morjenda. «Minu jaoks ei olnudki nii oluline olla näitleja seal filmis kui see atmosfäär ja kogemus,» selgitas ta.

Reeglid võtteplatsil olid aga konkreetsed. «Seal oli üks stseen, kus kasutati paukpadruneid ja öeldi, et ei tohi võtta, aga ikka inimesed võtsid n-ö «Teneti» meenena.» Üks selline padrun on ka Andry kodukapil.

Raadiohääle sõnul pälvis tähelepanu eestlaste kannatlikkus. «Kui võttemeeskond oli Itaalias või Inglismaal filminud, siis inimesed küsisid, et kus mu kohv on jne, aga eestlased lihtsalt istusid tunde. Kõik, kes seal saalis olid, olid nii pühendunud... näha seda ühtsust.»

Neljal päeval osales linnahalli massistseenides ka lasteaiaõpetaja Reena Uusmets. «Mäletan seda ootusärevust, et kas osutun valituks, sobilikuks – see oli ju mu esimene katsetus astuda filmimaailma ning näitlemise põhjatusse ja põnevasse maailma,» nentis ta.

Kes veel «Teneti» massistseenides osalesid, vaata galeriist:

Kõige meeldejäävamaks peab ta akende plahvatamise stseeni. «Mind pandi istuma sellesse sektorisse, kus istusid kaskadöörid, kes hoidsid nii igaks juhuks käes tulekustuteid,» meenutas Reena, tunnistades, et tema jaoks oli see meeletu eneseületus, kuna ta kardab hirmsasti igasugu paugutamist. «Istuda ja rahulikult magada ja surnut sel paugutamise hetkel mängida... See oli uskumatu eneseületus.»

Ka Reena tõdeb, et tänu «Tenetis» osalemisele avastas ta endas hobinäitlemise kire. «Ma jätkan siiani seda põnevat väljakutset, mis on täis ootamatusi – hobinäitleja, taustanäitleja rollis olija võtteelu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles