«Palavik tõusis nii kõrgele, et kaotasin teadvuse.» Imre Sooäär elas poolteist kuud hirmus, et tal on kopsuvähk (2)

Elu24
Copy
Imre Sooäär.
Imre Sooäär. Foto: Sander Ilvest

Endine riigikogu liige Imre Sooäär veedab jõulud haiglas, sest on viimased kaks nädalat võidelnud kõrge palavikuga. Kuid kõigele lisaks leiti rutiinse kontrolli käigus poolteist kuud tagasi mehe kopsust kasvaja. Jõuluks sai aga Sooäär imelise kingituse: «See hetk, kui saad teada, et sul pole enam vähki.»

Poliitik Imre Sooäär põdes möödunud aasta teises pooles koroonaviirust. Terviseprobleemid ründasid Sooäärt ka sel aastal, millest mees pikemalt avalikus Facebooki postituses kirjutas. 

«See hetk, kui saad teada, et sul pole enam vähki, on sõnades kirjeldamatu…,» alustas Sooäär emotsionaalselt ja täpsustas, et on viimased poolteist kuud elanud teadmises, et tal kahtlustatakse kopsuvähki: «Et mu maised päevad võivad olla loetud.»

«Aasta aega tagasi oli mul raske Covid. Nüüd, rutiinse kontrolli käigus, kus uuriti, kuidas kops on taastunud, avastati juhuleid. 2,5 cm suurune kasvaja vasakus kopsusagaras ja oluliselt suurenenud lümfisõlmed,» avaldas poliitik, kes suunati pärast leidu uuringutele. Sooääre kopsust võeti ka koeproovid. 

Enne planeeritud uuringut jäi aga Sooäär haigeks. «Saabusin möödunud nädala alguses Eestisse kõrge palavikuga. Ees ootas planeeritud PET-uuring. Palavik tõusis kodus nii kõrgele, et kaotasin teadvuse. Ei tea, kui kaua teadvuseta lebasin, aga kui ärkasin, näitas termomeeter 42. Palavik ei allunud enam tablettidele, vaid püsis kogu aeg ülikõrge. Läksin PERHi EMOsse. Sealt pandi mind kohe intensiivi,» täheldas Sooäär. 

Haiglas tehti planeeritud uuring, mille tulemused olid Sooääre sõnul halvemad, kui oodati. «Pilt oli karm. [...] Kasvaja näitas suurenemist ja metastaase oli näha mitte ainult kopsus, vaid kogu keha lümfisüsteemis. Arstid kahtlustasid halvimat, aga konsensusele ei jõudnud, sest kummaliselt kõrge ja kestev palavik segas üldpilti. Vaja oli oodata koeproovide vastuseid.»

Viimased kaks nädalat on Sooäär maadelnud kõrge palavikuga. «Olen kaks nädalat järjest põrgukatlas põlenud. Igal öösel tõuseb palavik 40–42 pügalani. See võtab lihtsalt mõistuse ja eluisu. Ainult kõige tugevamad palavikualandajad töötavad läbi kanüüli, aga neid ei saa pikalt kasutada, sest need ohustavad teisi elundeid.»

«Tunnen, et kõik mu sees ja mu ümber on muutumises. Kogu mu keha rakud uuenevad ja miski pole enam sama.»

Nüüd võib aga Sooäär kergemalt hingata, sest ta sai endale tõeliselt hinnalise jõulukingituse. «Täna, siis see imeline päev, kus sain kinnituse jõulukingituseks. Koeproovide külvid ei näita halvaloomulist kasvajat. Seega vähki pole. Huhh.»

Kergendust toonud uudis ei tähendanud aga seda, et Sooäär on täie tervise juures. «Avastati ulatuslik bakteriaalne infektsioon kogu kehas ja lümfisõlmedes. Sellega nüüd tegeletakse,» tunnistas poliitik, kelle palavik on samuti madalam. «Oluline, et elu läheb ilma vähita edasi.»

«Tahaksin saata jõuluvalgust ja armastust kõigile, kes samuti peavad oma pühad haiglaseinte vahel veetma. Kes ei saa olla oma lähedastega ja kallitega. Tänud kõigile PERHi hoolsatele arstidele ja õdedele, kes te olete mind mu agoonias toetanud, mu eest hoolitsenud ja mulle ruumi hoidnud,» tänas Sooäär.

Poliitik nentis, et sellised kogemused õpetavad elu ümber hindama ja annavad kõigele laiema perspektiivi. «Juba Covidi seljatamine oli mulle aasta tagasi nagu uue algus. Nüüd siis taas. Tunnen, et kõik mu sees ja mu ümber on muutumises. Kogu mu keha rakud uuenevad ja miski pole enam sama.»

«Ilmselt peegeldab see kuidagi ka kogu maailmas toimuvat. Kaks aastat Covidit ja Putini sõda panevad meid kogu maailma süsteeme ümber mõtestama. Midagi ei jää sellel planeedil samaks, vanad mudelid ei tööta enam. Parem on muutustega kaasa minna ja kohaneda, kui võidelda. Need, kes jäävad vanu häid aegu taga igatsema, jäävad üksi ja kannatavad.»

Elu üle tänulik ja suuri muutusi ootav, tänas Sooäär ka kõiki neid, kes on talle sõnumeid saatnud ja vabandas, et kõigile isiklikult vastata jõudnud ei ole. «Luban teile, et GAIA Brothersi muusikat kuulete jälle uuel aastal, kui olen taastunud. Minust pole nii lihtne lahti saada… Muhu saare sitkus on sees ja umbrohi ei hävine. Rahulikke jõule teile, kallid sõbrad! Olge te hoitud!»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles