Ukraina rindel ei näe 1914. aasta jõulurahu kordust, kuid sauna saab

Inna-Katrin Hein
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (paremal pidamas kõnet) külastas 20. detsembril 2022 Donetski oblastis Bahmutis asuvaid Ukraina sõdureid ja jagas aumärke
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (paremal pidamas kõnet) külastas 20. detsembril 2022 Donetski oblastis Bahmutis asuvaid Ukraina sõdureid ja jagas aumärke Foto: © Ukraine Presidency/Ukrainian Pre/Planet Pix via ZUMA Press Wire/Scanpix

Esimese maailmasõja ajal 1914 sõlmisid Läänerinde teatud lõigul sõdinud Saksa ning Briti ja Prantsuse sõdurid jõulurahu, mil nad tähistasid jõule koos. Vahetati kingitusi, lauldi jõululaule ja mängiti jalgpalli. Esimese maailmasõja jõulurahu kordust kindlasti praeguses Ukraina sõjas ei näe, sest Venemaa ei ole selliselt meelestatud.

«Moment of peace in war that never ends» laulab Rootsi ansambel Sabaton jõulurahust rääkivas laulus «Christmas Truce». Laulus viidatakse Esimese maailmasõja jõuludele ja see räägib rahuhetkest sõjas, mis ei lõpe kunagi.

«Joyeux Noël» on 2005. aasta sõjadraamafilm, mis põhineb 1914. aasta detsembri jõulurahul ja on kujutatud läbi Prantsuse, Briti ja Saksa sõdurite silmade, rääkides samast asjast, mis Rootsi ansambli laul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles