Puuringide uuring näitas, miks hunn Attila ründas Rooma impeeriumit

Inna-Katrin Hein
Copy
Hunnide hõimuliidu juhiks Attilaks (punases) ja hunnidest sõdalasteks kehastunud 2015 Rumeenias toimunud ajaloolises lavastuses
Hunnide hõimuliidu juhiks Attilaks (punases) ja hunnidest sõdalasteks kehastunud 2015 Rumeenias toimunud ajaloolises lavastuses Foto: salajean/Shutterstock

Ungaris oli sel aastal kõige kuivem suvi pärast meteoroloogiliste mõõtmiste algust, laastades riigi tavaliselt tootlikku põllumaad. Arheoloogid oletavad nüüd, et sarnased tingimused 5. sajandil võisid teha loomakasvatajad röövliteks, ja sellel olid Rooma impeeriumile laastavad tagajärjed.

Journal of Roman Archaeology avaldatud uurimuses öeldakse, et 430.–450. aastate äärmuslikud põuaperioodid sundisid hunni rahvaid võtma kasutusele uusi strateegiaid, et tulla toime tõsiste kliima- ja majanduslike väljakutsetega.

Autorid, dotsent Susanne Hakenbeck Briti Cambridge'i arheoloogia osakonnast ja professor Ulf Büntgen ülikooli geograafia osakonnast, jõudsid oma järeldustele pärast uue puurõngapõhise hüdrokliima rekonstrueerimist ning arheoloogiliste ja ajalooliste tõendite hindamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles