ETTEVAATUST ⟩ Katuselt kukkuvast lumest napilt pääsenud Kalamaja elanik: ei tea, mis mind täna hommikul hoidis...

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Sulava lume tõttu tuleks majade läheduses olla väga ettevaatlik. Foto on illustreeriv.
Sulava lume tõttu tuleks majade läheduses olla väga ettevaatlik. Foto on illustreeriv. Foto: Erakogu

Kalamaja grupis jagab seoses sulava lumega oma ehmatavat kogemust Mariliis, kes pääses napilt katuselt alla sadanud jääkamakatest. «Sain õppetunni, et targem on hoida maja seina lähedale,» ütleb naine.

Sulailmad on kaasa toonud libeduse ja katustelt alla kukkuva lume. Kalamaja Facebooki grupis kirjutab Mariliis: 

«Ma ei tea, mis mind täna hommikul hoidis, et see laadung lund ja jääd, mis ühelt Soo tänava katuselt alla sadas, mind ei tabanud. Ma teadsin, et see võib sellise ilmaga juhtuda, seega hoidsin majadest võimalikult kaugele, aga need tükid tabasid maad täpselt samas kohas, kus ma paar sekundit varem olin. Sain õppetunni, et targem on hoida maja seina lähedale. Seal on küll ebameeldivalt märg, aga parem tilk vett krae vahel kui jääkamakas peas (uus Kalamaja vanasõna).»

Mariliisi postitusele vastanud Ene ütleb, et tema kõige jubedam kogemus oli siis, kui Kunglas oli keldripood ja lapsed käisid vahetunni ajal seal poes ühte-teist ostmas. «Seisin teisel pool teed, lapsed läksid poodi ja tuli jääkamakas poe katuselt, nii et maa värises,» avaldab Ene. 

Sameliina lisab, et vanalinnas langevad jääkamakad hetkel meeletu raginaga üksteise järel. «Siin Kalamajas on lapsi kindlasti koolis. Pange neile südamele. Näen, kuidas nad jutustavad ohtlike räästaste all,» soovitab ta.

«See on jube asi. See laadung lund, mis taevast alla sadas ja katustele pidama jäi ja nüüd tänu sula raskusele alla libiseb, on kohutav! Ja kujutan ette, et kõik masinad, mis seda saaksid puhastada, on praegu töös ka. Majaomanikud – tegelege! Jalakäijad – olge äärmiselt ettevaatlikud! Hoiatage lapsi!» kirjutab Kerdi. 

Kommentaarides leitakse, et tuleks kõiki hoiatada, eriti lapsi, kes tihtipeale seisavad räästa all ja räägivad juttu.

Lumine tänav. Foto on illustreeriv.
Lumine tänav. Foto on illustreeriv. Foto: Sille Annuk

Kes vastutab, kui jalakäija saab viga? 

Mis saab siis, kui maja katuselt alla tulev lumi või jää kukub kellelegi pähe ja see inimene saab viga? Tallinna munitsipaalpolitsei ameti juhataja Aivar Toompere ütleb, et iga kinnistu omanik, olgu siis eraomanik või korteriühistu, peab tagama jääpurikate ja lume eemaldamise katuselt. «Kui seda kohe teha ei ole võimalik, tuleb ohuala piirata ja tähistada nii, et võimalik alla sadav lumi või jää inimeste elule ja tervisele ohtu ei kujutaks,» ütleb Toompere ja lisab, et kui inimene saab viga, on tal õigus esitada kahjunõue kinnistu omaniku vastu.

«Tallinna munitsipaalpolitsei amet on inimesi igal aastal katustelt alla langeva lume eest hoiatanud ja ettevaatusele kutsunud, samuti kinnistuomanikele meelde tuletanud, et nende kohustus on katused lumest ja jääst puhtad hoida,» avaldab Toompere.

Kas targem oleks majadest praegu võimalikult kaugele hoida või hoopiski minna võimalikult mööda maja seina äärt, nagu soovitatakse ülaltoodud postituses? «Lumesajujärgsete sulailmadega soovitame olla äärmiselt ettevaatlikud ja valida liikumiseks kõige ohutum ala. Ühest juhist selleks ei ole, kuid soovitame pilgu rohkem ülespoole suunata,» ütleb Tallinna munitsipaalpolitsei ameti juhataja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles