Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

HOIATUS «Seda kasutatakse kurjasti ära!» Andres Puusepa nimele loodi libakonto

Copy
Andres Puusepa nimele loodud õngitsus.
Andres Puusepa nimele loodud õngitsus. Foto: Kuvatõmmis Facebookist

«Palun jagage, et inimesed ei saaks petta,» hoiatab raadiohääl Andres Puusepp ühismeedias tema nimele loodud libakonto eest.

«Head sõbrad, see ei ole minu konto,» kirjutab Star FMi raadiohääl Andres Puusepp ühismeedias, et tema nimele on loodud libakonto, mida kurjasti ära kasutatakse. «Palun jagage, et inimesed ei saaks petta,» kutsub ta kõiki üles libakontost Facebookile teada andma, et see võimalikult kiiresti eemaldatud saaks. 

Puusepp täpsustas Elu24-le, et libakonto eesmärk on loosimängu abil õnge läinud inimestelt andmeid õngitseda. 

Mees jagab kelmide loodud kontost ka kuvatõmmiseid ning palub kõigil, kes sellele kontole satuvad, mänguga mitte kaasa minna. Selle asemel tuleb vajutada üleval paremal olevale kolmele täpile ning klikata report post, mis annab Facebookile teada, et tegemist on libakonto, võltsitud loosimängu vmt.

Andres Puusepa nimel loodud õngitsus.
Andres Puusepa nimel loodud õngitsus. Foto: Kuvatõmmis Facebookist
Andres Puusepa nimel loodud õngitsus.
Andres Puusepa nimel loodud õngitsus. Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonispetsialisti Maarja Punaku sõnul on taoliste libaloosimiste eesmärk panna inimesi selle libakontoga suhtlema, et hiljem seda ära kasutada.

«Näiteks hakatakse konto kaudu nende inimestega suhtlema ja pakkuma võimalust odavalt mingit eset osta, mida tegelikult ei eksisteeri. Lisaks võivad kelmid muuta selle konto nime ja hakata muid tegevusi tegema, aga kui sinu tuttav on lisanud seal oma kommentaari, siis see võib anda kindlustunde, et kontoga on turvaline kaupa teha,» toob ta näiteid. Punak lisab, et kelmustega seotud kontol laikimine ja kommenteerimine soodustab selle inimese tutvusringkonna ohvriks langemist.

Kuidas libakonto ära tunda?

Viiteid libakontole on Punaku sõnul mitmeid, kuid kõige ilmsemad neist on vigane konto nimi ja grammatiliselt ebakorrektne tekst. «Ükski aus äri ei lubaks endale selliseid apsakaid,» lisab ta.

Taolisest kontost või postitusest tuleb kindlasti raporteerida. Selleks tuleb klikata postituse üleval paremal äärel olevale kolmele täpile ning vajutada «Report post». Samuti tasuks Punaku sõnul oma tuttavaid hoiatada, et vähem inimesi õnge läheks.

Tagasi üles