DIALOOG Elanik: sahajuhid, ärge lükake hoovi sissesõitu kinni! Juht: teistmoodi pole võimalik! (15)

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Lumesahk. Foto on illustreeriv.
Lumesahk. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Oma hoovi eest lume ära ajanud kodanikud on pahased, kui leiavad, et hommikuks on sissesõit taas kinni aetud ning nende töö raisku läinud. «Mul on ka kurb vaadata, kui pean kinni ajama hoovi väljasõidu tee,» tunnistab sahajuht Alar.

Facebooki grupis «Viimsilased» palub Kadi sahajuhtidel tähelepanu pöörata hoovide sissesõidu kohtadele ja mitte neid kinni ajada. Kadi kirjutab: «Armsad sahajuhid! Palun märgake hoovide sissesõite ja keerake oma sahk teisele poole. Mina austan seda, et te igale poole ei jõua ja teen oma hoovi ja osa sõiduteest puhtaks, aga kui sina tuled oma suure sahaga ja lükkad mu hoovi suure valliga kinni, siis see on päris kurb.»

«Tea, et see vall jäätub ära ja lõhub autosid. Me hoiame oma maja ümbrust ilusti korras, et õhtuti saaks kenasti koju ja hommikuti ilusti tööle. Ärkame tunnikese varem, et parkla puhtaks teha – käsitsi, mitte mootoriga töötava masinaga. Palun ärge lükake seda uuesti kinni! Teie jaoks on see ühe nupu või kangi liigutamine, minu jaoks tund aega või rohkemgi tööd. Austame üksteist!» kirjutab Kadi.

Lumistel kõnniteedel on eriti keeruline liikuda vankri ja ratastooliga. 
Lumistel kõnniteedel on eriti keeruline liikuda vankri ja ratastooliga. Foto: Erakogu

Postitusele vastab Alar, kes lumesaha roolis teede puhastamisega igapäevaselt tegeleb ja on seda teinud juba kümme aastat. Alar kirjutab: 

«Sahamehena vabandan kõikide elanike ees, kellele olen valli värava ette lükanud. Mitte meelega, vaid olude sunnil. Kahjuks on töökoormus nii suur, et igat värava esist on ebareaalne eraldi puhastada.»

«Kuna minul ei ole V sahka, siis on vall paratamatu. Mida paksem on lumi, seda suurem tuleb vall, kui on vähe lund, on ka vallid väiksemad. Samuti segavad tee äärde pargitud autod. Soovitus, palun ärge tehke lumehunnikuid tee äärde, sest tee laiemaks lükkamisel tuleb seesama hunnik värava ette tagasi, pole vahet mis pidi sahka keeran,» ütleb Alar ning palub pikka viha mitte pidada.

Kadi postitusele on kommentaare jätnud mitmed elanikud, kes avastanud hommikul halva üllatusena kinnilükatud tee. «Lükkad õhtuti tee kõik puhtaks, k.a jalakäia tee osaliselt ja siis hommikul enne tööle minekut on jäätunud vall ette jälle lükatud,» ütleb Tanel. Temaga nõustub Karl, kelle sõnul on see iga-aastane probleem. «Meil on kolm valli mitu korda päevas tee otsas. Kaks valli kergliiklusteelt ja kolmas Pärnamäe teelt. Mitu korda päevas käin traktoriga neid valle ära lükkamas. Kui kohe ära ei lükka, siis kivistub ära see soolapudru. Sõiduautoga üle ei sõida sealt,» kirjutab Karl. «Mul on sama mure, õhtul teen puhtaks ja hommikul pean uuesti tegema,» ütleb Urmas. 

Lumesahk. Foto on illustreeriv. 
Lumesahk. Foto on illustreeriv. Foto: Tomi Saluveer

Kuu aega järjest iga päev tööl

Sahamees Alar selgitab, et oma masinaga töötades ei ole tal võimalik vallide ajamist vältida. «Saaks ka ilma vallideta, kui igat teeotsa eraldi teha, aga see ei ole reaalselt mõeldav. Selleks peaks masinaid palju rohkem olema. Mul on ka kurb vaadata, kui pean kinni ajama hoovi väljasõidu tee,» ütles Alar Elu24le. «Peaksin iga hoovi ees eraldi peatuma. Kõik on võimalik, aga kuna maailmas on raha liiga vähe, siis ei saa seda teha,» tõdeb sahamees, kes on praegu tööl olnud kuu aega järjest iga päev. Alar räägib, et ta oleks saanud ka vabasid päevasid võtta, kuid pole seda soovinud, sest tahab oma piirkonda alati ise puhastada. Siis saab ta olla kindel, et töö on korralikult tehtud. 

«See on pigem ulme, et kõik teeotsad oleksid lahti. Prioriteet on see, et inimene pääseks oma koduni ja iga omanik peab ise oma hoovi eest hoolitsema,» räägib Alar, kes puhastab nii sõiduteid kui ka kõnniteid sõltuvalt sellest, milline töökorraldus parasjagu antakse. 

Kommentaarid (15)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles