LUMEUPUTUS ⟩ Noortel emadel pole tänaval kusagil liikuda. «Kas pean vankriga autoteele minema?» (1)

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Lahtiajamata kõnniteede üle kurdetakse Tallinna erinevates piirkondades. Pildil on tee olukord Tööstuse tänaval.
Lahtiajamata kõnniteede üle kurdetakse Tallinna erinevates piirkondades. Pildil on tee olukord Tööstuse tänaval. Foto: Erakogu

«Millal on lootust, et sahad suurte teede ääres olevate kõnniteedeni jõuavad?» tunneb Viimsi elanik Brita huvi. Lapsevankriga on kõnniteedel liikumine keeruline, samuti muretseb naine nende inimeste pärast, kes ratastooli kasutavad.

«Millal on lootust, et sahad suurte teede ääres olevate kõnniteedeni jõuavad? Arusaadav, et tööd jagub, aga päris raske on nii vankriga, ratastoolidega inimestest rääkimata,» kirjutab Brita Facebooki grupis «Viimsilased». Sama mure on Kerttul, kes ütleb, et on kõnnitee puhastamise teemal valda korduvalt kirjutanud ja helistanud, kuid teed, mida tema liikumiseks kasutab, on ikkagi lahti ajamata. «Kasvõi üks kord võiks tõmmata puhtaks. Kõnniteel käruga ei saa hakkama, käin autoteel ja saan sõimata, et tahan ennast ära tappa või. Ükskõik, kas jään auto alla või lükkan lumes oimetuks,» kirjutab Kerttu. 

Vankriga on lumisel kõnniteel väga keeruline liikuda.
Vankriga on lumisel kõnniteel väga keeruline liikuda. Foto: Erakogu

Mõned kommenteerijad soovitavad jalutada teedel, mis on korras, kuid alati ei kulge kodutee vaid lumest puhastatud teid pidi. «Ei jaluta päris suvalt ju,» ütleb Brita. Kommentaari jätnud Olga sõnab, et ta isegi ei proovi praegu välja minna, sest jääb igale poole kinni. 

Monika tõdeb, et suuremad kõnniteed võivad puhtad olla küll, kuid tähelepanu tuleks pöörata ka väiksematele teedele. «Kas Haabneeme keskusest eemal ka sama hea on? Mõnes teises valla külas?» küsib Monika ning ütleb, et ta astus Heki teelt natuke teises suunas 100 meetrit ja isegi vankrita oli seal võimatu ilma kukkumata liikuda. «Kui nn peakõnniteed, need kõige liigeldavamad, on puhtad, siis võiks ka «kolkateedele» tähelepanu pöörata. Seikle nagu Lara Croft kuskil lagunevas kooparägastikus. Kukud, ei kuku, hüppad üle, ei hüppa üle, libistad end või parem kõhuli edasi,» ütleb Monika. Mõned soovitavad vankrile suusad alla panna.

Vankri ratastele alla pandud suusad.
Vankri ratastele alla pandud suusad. Foto: Erakogu

Kommentaari jätnud Thomas ütleb, et ta sõitis kunagi rattaga Malmö linnas umbes kell pool kaks laupäeva hommikul, kui sadas lund. «Kõnni- ja rattateed tehti enne autoteed puhtaks. Ilmselt tänavahooldus vaatas ilmateadet, et oli ette valmistatud, mitte üllatunud,» kirjutab Thomas.

Kõnniteede seisukorra üle kurdetakse erinevate Tallinna linnaosade ühismeediagruppides. «Värsketele emadele kingitud sünnituspaketi raames võiks Põhja-Tallinna valitsus kingikotti panna ka roosad või sinised lumelabidad,» ütleb James Kalamaja grupis.

Viimsi vald: kergliiklusteed on läbi sahatud, aga ootavad laadurmehhanisme

Viimsi vallavalitsuse avalike suhete osakonna juhataja Heiko Leesment ütleb, et valla teehooldaja töötab selle nimel, et tagada kõikide sõidu- ja kergliiklusteede ligipääsetavus. «Kergliiklusteed on läbi sahatud, aga ootavad laadurmehhanisme, mis kõnniteede hoolde viimistlevad ja lund vaalutavad. Kuna laadurmehhanisme on vähem kui sahkasid, siis on töö aega nõudnud,» selgitab Leesment.

«Oleme omalt poolt ka tööde kulgu kontrollimas ja suunamas. Konkreetsete pretensioonidega tuleks otse pöörduda teemeistri poole teehoolde infotelefonil 5301 5855 (24 h) või aadressil viimsivald@trev2.ee.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles