Aasta tagasi Elu24 toimetusele saadetud vihje üle arutleti riigikohtus

Copy
Kohtuhaamer
Kohtuhaamer Foto: Elmo Riig / Sakala

Möödunud aasta oktoobris saadeti Elu24 toimetusele vihje, milles väideti, et ühe kooli direktor laseb alaealistel õpilastel koolimajas alkoholi tarbida. Enam kui aasta hiljem on kiri kohtus siiani aktuaalne.

Riigikohtu tsiviilkolleegium selgitas 12. detsembril avaldatud määruses, et maakohtu ja ringkonnakohtu hinnang, et vihje saatja isik tuleb Postimees Grupil nõudjale avaldada, ei ole õige, sest ajakirjanikul või meediaväljaandel on tsiviilkohtus õigus keelduda oma allika avaldamisest ka juhul, kui allikas on andnud valeinfot, vahendab Postimees.

Vihje, mille üle aasta aega hiljem riigikohtus arutleti, saadeti Elu24 toimetusele 23. oktoobril 2021. Selles väideti, et ühe Eesti kooli direktor ei teinud alkoholi tarbimisest koolis väljagi.

Vihjes mainitud inimene esitas kohtule avalduse saatja andmete väljanõudmiseks Postimees Grupilt, sest väidetavalt sisaldas kiri laimu. «Postimees Grupp keeldus vihje autori andmeid avaldamast, viidates allikakaitsele,» kirjutati 12. detsembril 2022 avaldatud riigikohtu ametlikus pressiteates.

Riigikohus leidis, et ajakirjanduse allikakaitse õigus on tsiviilkohtus absoluutne.

Vihjes viidatud koolidirektor riigikohtusse jõudnud kohtuasjaga kursis ei olnud, kuid sõnas Elu24-le, et kui vihje sisu on arutatud juba kuni riigikohtuni, siis peab tõde päevavalgele tulema.

Direktori sõnul uuriti vihje sisuga seotud asjaolusid ka koolis: «Muidugi uurisime.» Mida uurimise käigus leiti, sellele jäi direktor vastuse võlgu. «Sellest on nii palju aega möödas, et ega ma peast enam ei mäleta.»

Küsimusele, kas vihjes kirjeldatu ei vasta siis tõele, vastas direktor järgmiselt: «Nii palju kui ma mäletan, siis küll.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles