ELU25 Juku-Kalle Raid: Putin ja tema «Noa laev». Millised loomad Putler veeuputuse korral paati võtab?

Putleri Noa laev Foto: Moskva insenerid
Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy
  • Pole kahtlustki, et Putleri pähe on mahtunud võimalus kaotusest Ukrainas. Ja kõigest järgnevast.
  • Plaan meenutab Vene imemuinasjuttu Ivan-Duratšokist, kes üritas endale sebida lendavat ahju.
  • Jaroslavski: «Võib ette kujutada, missugune lõbus reis see küll oli! Missugune kära ja lõhnad!»

Endine Kremli kõnekirjutaja Abbas Galljamov ütles, et Kreml on välja töötanud plaani «Noa laev», mis lastakse käiku, kui Venemaa saab Ukrainas sõjas lüüa. Plaan puudutab nii Putinit kui tema lähiringi inimesi koos peredega, kes kõik põgenevad Venezuelasse või Argentinasse. Milliste elukatega Putini Noa laev silma võiks paista, uurib Juku-Kalle Raid.

Pole kahtlustki, et isegi Putleri pähe on mahtunud võimalus kaotusest Ukrainas. Ja järgnevatest segastest aegadest. Kõige hullem variant sealse kamba jaoks oleks muidugi rahvusvaheline tribunal, aga selle õiglase plaani võivad maailma jaoks rikkuda mingid põrutada saanud Prantsuse või Ungari peaministrid. Võimalusi on veelgi.

Loll-Ivani lendav ahi

Päriselt Venemaa kaotust ja rahvusvahelist protsessi aga maha kanda ei saa. Nii tundub Putini «Noa laeva» plaan üsna võimalikuna. Riikegi veel justkui maailmas jaguks – juba eelmainitud Venezuela või Argentina, aga miks mitte ka Põhja-Korea.

Argentina sobiks hästi, see on Putini-taolisele vene Hitlerile paslik juba traditsiooniliselt: Argentinas traavivad siiamaani ringi «alternatiivajaloolased», kes otsivad sealt Hitlerit. Too olla nimelt enesetapu asemel hoopis salaja Argentina džunglitesse põgenenud ja elas seal nagu Miška. Sellest kõigest on vändatud mitu totravõitu «dokki». Ka Elvis olla elus.

Ka loll-Ivan üritas endale sebida lendavat liiklusvahendit, et sõita sellega Lollidemaale pudrumägesid mekkima.

Putini «Noa laev» suunas mind aga hoopis teistele mõtteradadele. Eelkõige meenutab muidugi plaan Vene imemuinasjuttu Ivan-Duratšokist, kes üritas endale sebida lendavat ahju, et sõita sellega Lollidemaale pudrumägesid mekkima ja piimajõgesid degusteerima. Putini mõte sarnaneb veidi lendava ahjuga küll: tuleb lasta jalga, kui elu hapuks kipub, seda enam, et enamusel maailmast pole mingit soovi lasta Putleri verisel seltskonnal karistamatult pääseda.

Arvatavasti loomad vaid kägisesid ja tungisid laeva

«Noa laev» iseenesest pärineb piiblist. Selle ehitas umbes 600-aastane Noa, kui jumal tegi talle teatavaks kavatsuse maailm veeuputuse abil ära hävitada, kuna kõik on roojased ning patused. Õilishing Noa sai teise võimaluse ja pidi pardale haarama ühe paari kõikidest maailma elajaloomadest.

Nüüd hakkab pilt juba tasakesi jooksma, kuidas Putin oma Kremli pudulojustest nimekirja koostab – keda päästa ja kes välikohtute kätte jätta.

Aga selle pildi paneb veel paremini jooksma Vene ateisti ja jumala vastu võitleja Jemeljan Jaroslavski kirjutatud teos «Usklike ja uskumatute piibel», mis ilmus 1920ndatel (eesti keeles 1959) ja kus on Noa laeva küsimusele piisavalt ruumi pühendatud. Jaroslavski kusjuures oli oma leksikalt Putiniga vägagi sarnane: küüniline, empaatiavõimetu ning võitlejalikult tatti pritsiv.

Jaroslavski vilistas muidugi Noa laeva võimalikkuse välja ja ironiseeris selle üle mehiselt. Samas oli Jaroslavski ka ise parajalt pooletoobine, nii et Noa laeva naljad kõlavad kummalisel kombel tema enda vastu.

Muu hulgas: «Me ei tea, kui hea puusepp Noa oli. Kui aga uskuda laeva mõõtmeid, nagu need piiblis antud on, siis võib öelda, et tänapäeval ehitatakse merelaevu, mis on Noa laevast palju suuremad; viimane oli igal juhul väiksem endisest Talvepaleest Leningradis.»

Edasi kirjeldab ta ehtvenelikku segadust, justkui olnuks kõik piiblitegelased venelased.

Võtsin kohe riiulist raamatu, kui Putini «Noa laeva» plaani kohta lugesin, ning tuletasin meelde: «Ja kujutage nüüd ette, seitsme päeva jooksul roomasid, lendasid, jooksid, hüppasid igalt poolt kõigist maa äärtest kohale metsloomad, linnud, roomajad ja putukad. Kuidas nad küll sellesse Noa laeva ronisid, seda on raske ütelda – arvatavasti kägisesid ainult ja tungisid sisse.»

Diktaatoril on omadest kama

Midagi sellist võiks Putleri «lähedaste» nimekirja puhul ette kujutada küll: Noa laeva tahavad pääseda kõik vene fašistid, aga kohti on siiski liiga vähe. Sorry.

Meil ei ole andmeid, kes oli Noa laevas toitluse rahvakomissar ja missuguse normi järgi loomadele toitu välja anti.

Edasi läheb Jaroslavski ehtvenelikult järjest jaburamaks, mis sobib samuti Putini «Noa laeva» plaaniga kokku.

Nimelt hakkab ta tõsimeeli arutlema, kuidas Noa kõik elajad laevas ära toita suutis: «Meil ei ole andmeid, kes oli Noa laevas toitluse rahvakomissar ja missuguse normi järgi loomadele toitu välja anti. Järelikult tuli huntide jaoks varuda lambaid või lehmi, lõvide jaoks samuti loomi, põtru või midagi nendetaolist. Mäletsejate jaoks tuli kaasa võtta tohutu hulk heina.»

Kes võiks olla aga need loomad, kellele Putler oma Argentinasse lendavasse paati on pileti andnud? Nimekiri peaks olema küllaltki lõputu, kõige ees muidugi klähviv Medvedev. Nii on kõikide natsielukate päästmine suure küsimärgi all. Ja kui Putin isegi haub plaani «põgeneda», on tal loomulikult omadest täiesti ükskõik.

Ainus plaan saab olla kohtuprotsess

Jaroslavski laseb fantaasial lennata: «Võib ette kujutada, missugune lõbus reis see küll oli! Missugune äraarvamata kära ja missugused lõhnad seal pidid olema!»

Kui aga nüüd tõsiselt järele mõelda ja hulluvõitu Jaroslavski tekst korraks kõrvale panna, siis peaks praegu olema kogu mõistliku maailma asi ühelgi Putleri «Noa laeva» projektil mitte sündida lasta.

Siin on vaja rahvusvahelist tribunali, mitte uusi «dokumentaliste», kes aastate pärast mööda Argentina džungleid hulkudes soovivad Putleriga intekat teha ja küsida, kuidas elu läheb.

Mida varem ka kõige kentsakamad peaministrid aru saavad, et Putler on valinud ühesuunalise tee, kust tagasitulek võimatuks tehakse, seda parem.

*

Sõja lõpetamiseks on võimalik kõigil midagi ette võtta. Näiteks siit Postimehe lingilt https://toeta.me/projects/aitame-ukrainat-eesti-droonidega/ saab ukrainlasi toetada maailmaklassi droonidega (Eestis toodetud), mis aitavad orkid tagasi koopasse suruda.

Jemeljan Jaroslavski «Usklike ja uskumatute piibel»
Jemeljan Jaroslavski «Usklike ja uskumatute piibel» Foto: Juku-Kalle Raidi riiul
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles