SÜDAMLIK LUGU ⟩ «Sellest oleks ilmselt saanud kadunud inimese juhtum.» Bussijuht päästis külmetava noormehe elu (3)

Kristiina Reimand
, reporter/toimetaja
Copy
Kagu piirkonnas mõeldakse piletihinna rakendamise peale alles 1. aprillist.
Kagu piirkonnas mõeldakse piletihinna rakendamise peale alles 1. aprillist. Foto: Arvo Meeks/Lõuna-Eesti PM

Internaatkoolist nädalavahetuseks koju minema hakanud vaimupuudega noormees jäi õigest bussist maha ning külmetas poolteist tundi bussijaamas. «Kui bussijuht ei oleks ilma rahata poissi bussi peale võtnud, oleks ta jäänud üksinda talle tundmatusse Tallinnasse ja me poleks pruukinud teda kunagi enam elusalt näha,» räägib noormehe kasuema.

Mõni päev tagasi kirjutati Facebooki gruppi «Märgatud Rakveres»​, kuidas GoBusi bussijuht Tallinna-Rakvere liinil päästis ühe vaimupuudega noormehe elu.

«Ta oli eelmisest bussist maha jäänud, puudus raha, telefon sai tühjaks, väljas oli külm. Noormees ei tunne kella ja ei osanud iseseisvalt tagasi internaati minna,» kirjutatakse postituses. «Olge südamest tänatud! Teie heasüdamlikkus teeb südame soojaks, olite täna elupäästja,» tänatakse postituses bussijuhti.

Noormehe kasuema rääkis täpsemalt, et internaatkool oli õpetanud 23-aastasele vaimupuudega noormehele selgeks tee koolist bussijaama.

«Noor aga uskus kooliõde, et tuleks minna hoopis teise bussiga. Kui ta teise bussiga maaliinide bussijaama jõudis, oli see buss juba lahkunud, millele ma talle pileti olin ostnud,» räägib naine.

«Noormees ei osanud midagi teha ja helistas mulle.» Kasuema rääkis, et juhendas parajasti tantsutreeningut ning tema telefon oli hääletul režiimil. Kellaaja järgi ta teadis, et noormees on juba bussi peal.

«Nii ta oli veetnud ligi 1,5 tundi õues külmetades. Kui ta minuga ühendust sai, oli viimase Rakvere bussi väljumiseni jäänud viis minutit.»

Noormehel oli kaasas küll pangakaart, kuid seal polnud raha. «Ma ei teadnud tema pangakonto numbrit peast, et talle raha kanda. Palusin tal telefoni anda bussijuhile ja selgitasin olukorda.»

Siis sai telefoni aku aga tühjaks. Kasuema ei teadnud kuni bussi saabumiseni, kas bussijuht võttis noormehe bussi peale või mitte. «Võttis! Olin Rakvere bussijaamas vastas väikese tänukingitusega, aga bussijuht ei olnud seda nõus vastu võtma,» räägib ta. «Sain aru, et ta on niivõrd tagasihoidlik inimene ja ei peagi oma tegu kuigi suureks. Aga tema tegu oli väga suur,» on kasuema tänu lõpmata suur. «Kui ta ei oleks ilma rahata poissi bussi peale võtnud, oleks noormees jäänud üksinda talle tundmatusse Tallinnasse,» ütleb kasuema ja lisab, et bussijaamast kooli polnud noormees kunagi liikunud, sest seda marsruuti läbib ta autoga. Seega arvab kasuema, et noormees poleks osanud ka kooli tagasi minna. «Internaat pandi ka nädalavahetuseks kinni.»

«Kui ta oleks hakanud oma peaga kuhugi bussijaamast liikuma, ei oleks me kunagi pruukinud teda elusalt enam näha.»

Noormehe kasuema ütleb, et mõistis ka ise esimest korda, kui suur vastutus tegelikult bussijuhtidel on. «Tänu nendele inimesed kas saavad koju või ei saa. Kui seda bussijuhti poleks olnud, oleks sellest saanud ilmselt kadunud inimese juhtum, mis oleks võinud olla kurva lõpuga.»

GoBus kirjutas ühismeedias, et bussijuht Tarmo on firmas töötanud üheksa aastat ning ettevõte on talle tänusõnad edastanud. «Aitäh bussijuhti tunnustamast! Meie tegime samuti Tarmole pika pai.»

«Tarmo on ise ääretult tagasihoidlik inimene, ka pilti endast ei tahtnud lasta siia üles panna. Ta ütles, et teeb oma igapäevast tööd ja märkas külmetavat last kohe. Aitamine on tema jaoks elementaarne,» kirjutatakse bussifirma Facebooki postituses.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles