ETTEVAATUST JÕULUKINKIDEGA «Hävitame kauba ja saaja jääb sellest ilma!» Bränditoodete võltsingud lähevad tollis utiliseerimisele

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
MTA konfiskeeritud saadetised.
MTA konfiskeeritud saadetised. Foto: Kuvatõmmis saatest.

Maksu- ja tolliameti arendusspetsialist Ülle Viisak rääkis «Ringvaates», milliseid asju ei tasuks kolmandatest riikidest jõulukingiks tellida, sest kauaoodatud pakk ei pruugigi saajani jõuda.

Maksu- ja tolliamet (MTA) näitas saates esemeid, mida inimesed on välismaalt tellinud. Nende seas on erinevate brändide, näiteks Louis Vuittoni, Diori ja Nike toodete võltsingud.

Kui tolliametnik märkab, et saabunud pakis võib olla võltsitud bränditoode, võtavad nad ise kaubamärgi omanikuga ühendust ning lasevad tuvastada toote ehtsuse.

«Juhul kui kaup on võltsing ja kaubamärgi omanik on andnud meile sellest teada, siis see kaup hävitatakse ja kauba saaja jääb ilma kaubast ning võib jääda ilma ka rahast,» seletas Ülle Viisak.

Viisaki sõnul on inimesi, kes tellivad teadlikult võltsitud tooteid, et neid siis edasi müüa. Tihtipeale jäävad aga pika ninaga just alaealised. «Alaealistega võib juhtuda ka nii, et nad arvavad, et tellivad kaubamärgiga toote, kuid nii see ei ole.» Kõik hävitatud saadetised lähevad taaskasutusse.

MTA narkotalituse juhataja Raul Koppelmaa lisas, et viimasel ajal tellitakse posti teel ka palju psühhotroopseid aineid. «Posti teel ei tohi saata narkootilisi ega psühhotroopseid aineid,» täpsustas ta.

Just erinevad ravimid, näiteks Xanax, on Koppelmaa sõnul kõige suuremaks peavaluks. «Mõni häbeneb haigust, mõni mõtleb, et on lihtsam posti teel tellida. Võib-olla ei piisa sellest doosist, mille perearst on välja kirjutanud. Me teame, et kõik psühhotroopsed ained tekitavad ka sõltuvust. Süües kasvab isu.»

Aina enam tellitakse ka erguteid, sest majandussurutis sunnib inimesi töötama mitmel töökohal. «Kuidagi on vaja ju ärkvel püsida ja koormusele vastu pidada,» kommenteeris Koppelmaa.

Kõik nimetatud ravimid saadab MTA samuti hävitamisele. On vaid üksikud juhtumid, kus on võimalik saata postiga ravimeid, kuid selleks on vajalik korralik dokumentatsioon.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles