Kas teadsid, et kanal on osi, mida süüa ei tasuks? (4)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Foto: Shutterstock

Peaaegu igas peres valmistatakse kanast mitmesuguseid roogasid. Kuigi kana peetakse heaks kaalu langetamise toiduks, võib mõni osa sellest siiski puusadele paar sentimeetrit juurde anda või hoopis muul moel tervisele kahjulik olla, kirjutab glavred.info.

Kanaliha on väga populaarne toiduaine juba seetõttu, et on odavam kui sea- või veiseliha. Seda armastavad nii tervislike eluviiside harrastajad kui ka kiirtoidusõbrad, mistõttu on see pea igas peres toidulaual. Glavred selgitas välja, milline osa kanast on kõige kasulikum ning millisest osast tuleks kauge kaarega mööda käia.

Kanaliha sisaldab palju vitamiine ja mineraalaineid. Seda eelistatakse kaalu langetamisel, kuna sajas grammis kanalihas on vaid 110 kilokalorit. Valget liha ehk rinnatükki peetakse kana kõige kasulikumaks osaks. Selles on kõige vähem kolesterooli ja rasva ning seda tarbivadki sageli kaalujälgijad.

Milline osa kanast on kõige ebatervislikum?

Kana kõige ebatervislikumaks osaks peetakse nahka, sest see ei sisalda vitamiine, vaid palju rasva ja kolesterooli, mis annab kaalu pigem juurde. Teiseks võib kananahk sisaldada kloorijääke. Kloori kasutatakse aeguma hakkavate kanatükkide puhastamiseks, et neid veidikene kauem lettidel hoida. Just seetõttu on kõige targem tarbida mis tahes kana osa alles pärast naha eemaldamist.

Sama kehtib ka kanatiibade kohta, sest neil on samuti palju nahka. Kanatiibasid valmistatakse eelkõige rohke õli sees erinevate vürtsidega, mis kehas kiirendavad vananemisprotsessi.

Kanal on ka mürgiseid osi

Kana kõige ohtlikumaks osaks peetakse siseorganeid, sest neis võib olla parasiite. Eriti ohtlikuks peetakse kanade kopse, kuna neis võib olla listeeriat, mida on ka kuumtöötlemisega väga raske või pea võimatu tappa.

Samuti võib kahjulikke baktereid sisaldada saba.

Kuidas kana õigesti küpsetada?

Liha kahjulikest ainetest puhastamiseks tuleb seda korralikult kuumtöödelda. Ideaalis võiks kanaliha keeta lausa kaks korda, vahetades vahepeal vett.

Seejärel tuleks kana pikka aega küpsetada, sest ainult nii on see söömiseks ohutu. Ka ekspertide sõnul tasub liha enne praadimist või hautamist läbi keeta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles